Berlusconi wordt overstelpt met allerlei verlanglijstjes

Geen uitbreiding van de Europese Unie als dat ten koste gaat van financiële steun aan Zuid-Italië. Dat is een van de plannen van de komende regering van Silvio Berlusconi.

Het Italië van mediamagnaat Silvio Berlusconi zal zich anders gaan opstellen tegenover uitbreiding van de Europese Unie, zo is de afgelopen week duidelijk geworden. Bovendien moet de komende premier rekening houden met een aantal verlanglijstjes dat op zijn tafel is gelegd, waaronder dat van de paus.

Een kabinet-Berlusconi zal op zijn vroegst over drie weken kunnen worden beëdigd, maar nu al hebben mensen die een hoofdrol zullen spelen in het regeringsbeleid, contouren daarvan geschetst. Duidelijk is dat Rome alleen akkoord zal gaan met uitbreiding van de Europese Unie volgens het afgesproken tijdschema als Brussel ook na het jaar 2006 financiële steun garandeert voor het achtergebleven zuiden.

,,Voordat andere landen worden toegelaten, moet Europa er eerst aan werken om zijn eigen onderontwikkelde gebieden te helpen – en de Mezzogiorno is de grootste daarvan in de Europese Unie,'' zei Antonio Marzano, verantwoordelijk voor economische zaken in Berlusconi's partij Forza Italia en vaak getipt als minister.

,,Misschien hebben landen als Duitsland, die sterk aanwezig zijn in Oost-Europa, meer belang bij uitbreiding,'' zei Marzano. ,,Maar voor ons betekent het EU-lidmaatschap niet dat we onze belangen en onze zorgen opgeven.''

Giulio Tremonti, de man die waarschijnlijk minister van Schatkist wordt, zei dat Rome alleen akkoord zal gaan met uitbreiding ,,op een moment dat redelijk is en dat in overeenstemming is met de belangen van Zuid-Italië''. En Rocco Buttiglione, leider van een kleine centrumpartij in de rechtse coalitie, zei dat Italië nooit zijn eigen belangen zal opgeven, ook al omdat Europa daardoor impopulair zou worden in het land zelf. Berlusconi zelf, die in zijn overwinningstoespraak maandag de Europese banden van Italië onderstreepte en zich na de felle polemieken van de campagne presenteerde als een staatsman, heeft zich hierover nog niet uitgelaten.

Na zijn overwinning van zondag is Berlusconi overstelpt met verzoeken. Daarbij werd duidelijk dat zijn rechtse bondgenoten naar manieren zoeken om zichtbaar te blijven. Zowel de Nationale Alliantie (AN, ex-neofascisten) als de protestpartij Lega Nord voelen zich overschaduwd door Berlusconi.

AN-leider Gianfranco Fini vraagt voor zijn partij het voorzitterschap van de Senaat. Hij wil ook een snelle wisseling van de wacht bij de staatsomroep Rai, die volgens rechts in de verkiezingscampagne openlijk de kant heeft gekozen van Berlusconi's tegenstander, Francesco Rutelli.

Het is traditie in Italië dat de regeringspartijen de staatsomroep onder controle brengen, maar de Nationale Alliantie is daar extra op gespitst. De partij wil graag een `eigen' zender hebben om haar mening uit te dragen, iets wat voor Berlusconi met zijn drie commerciële tv-zenders minder urgent is.

De Lega Nord vraagt het voorzitterschap van de Kamer van Afgevaardigden. De eisen van zijn bondgenoten brengen Berlusconi in een moeilijk parket, want hij wil dat ook iemand van zijn eigen partij Forza Italia een sleutelrol krijgt in het parlement. Legaleider Umberto Bossi heeft verder duidelijk gemaakt dat hij weinig voelt voor een ministerspost.

In een toespraak tot de Italiaanse bisschoppen, vertelde paus Johannes Paulus II gisteren wat hij verwacht van het komende kabinet. Hij pleitte voor financiering van particuliere scholen (iets wat nu door de grondwet is verboden), voor afschaffing van de wet die abortus mogelijk maakt, en voor verdediging van het traditionele gezin door wetgeving en financiële steunmaatregelen.

De paus pleitte ook voor betere opvang voor immigranten, een voorstel dat op weerstand kan rekenen bij centrum-rechts. Berlusconi heeft zich bij vragen of hij de abortuswet zal veranderen, in het verleden op de vlakte gehouden.

De aanstaande prmier heeft woensdag overlegd met president Carlo Azeglio Ciampi over de aanloop naar de kabinetsformatie. Die kan pas beginnen nadat op 30 mei het parlement voor het eerst is bijeengekomen. Ciampi hoopt dat het kabinet-Berlusconi in het zadel zit als midden juni topontmoetingen van de NAVO en de Europese Unie worden gehouden.

    • Marc Leijendekker