Bakkerij AEX

De loop is er uit bij de effectenbeurzen. De schimmel zit op de dozen met champagne. Vorig jaar stonden de bedrijven nog te dringen voor een plaatsje op het koersenbord maar die rage lijkt wel heel lang geleden. Het jaar is toch al bijna vijf maanden oud, maar nog geen enkel bedrijf heeft in 2001 een beursgang in Amsterdam aangedurfd.

Kan de beurs er zelf wat aan doen? Nauwelijks. Net als elders in de wereld schrikt het beursklimaat potentiële nieuwkomers af. En dan heeft de Amsterdamse AEX ook nog eens extra pech. Eerst steekt de politiek een stokje voor een snelle beursgang van luchthaven Schiphol. Dan worden bedrijven die de stap naar de beurs vorig jaar niet durfden te maken in hoog tempo overgenomen: de beursbelofte Datelnet valt deze week in handen van Internatio-Müller, terwijl modehuis Mexx door Amerikanen wordt overgenomen. Ook dit modebedrijf annuleerde de beursplannen vorig jaar. In de kandidaten die nog bij de ingang blijven dralen – zoals de mobiele dochter van KPN – lijken de aandeelhouders juist geen trek te hebben.

Is de beurs helemaal machteloos? Nee hoor. Zoals de bakker zijn eigen taartjes kan opeten, zo kan de beurs zelf naar de beurs gaan. Na Frankfurt eerder dit jaar gaat het fusietrio Amsterdam, Brussel en Parijs deze zomer dan zelf maar naar de beurs. Kan eindelijk die champagne worden opgedronken. Op voorwaarde dat de beurzen een beursgang aandurven natuurlijk.

    • Erik van der Walle