Afrikanen van dorst gestorven

De lijken van in totaal 93 Afrikanen, kennelijk illegale immigranten, zijn gevonden op verschillende plekken in de woestijn aan de zuidelijke grens van Libië. Dat heeft het Libische persbureau JANA gisteren bekendgemaakt.

De Afrikanen zijn volgens het eerste onderzoek in de woestijn gestrand toen de vrachtwagen waarin zij naar het noorden onderweg waren, motorpech kreeg. Daarop hebben de inzittenden zich over de omgeving verspreid. De slachtoffers zijn van dorst gestorven. De Libische autoriteiten hebben de chauffeur van de vrachtwagen en 25 van zijn passagiers gered. Zij zoeken nog naar andere passagiers die in de woestijn zijn verdwaald.

Libië is reisdoel van honderdduizenden Afrikanen sinds de Libische leider Gaddafi zich enkele jaren geleden opwierp als pleitbezorger voor Afrika. De Libiërs zelf zijn er minder blij mee: in september werden tientallen Afrikanen gedood bij tegen hen gerichte onlusten. Duizenden Afrikanen werden vervolgens gerepatrieerd.