Aanklacht China tegen hoogleraar VS voor spionage

China heeft de Amerikaanse hoogleraar Li Shaomin in staat van beschuldiging gesteld wegens spioneren voor Taiwan. Li's vrouw Lui Yingli heeft dat gisteren bekendgemaakt. ,,Mijn man is een wetenschapper'', zei Lui, ,,waar ze hem van beschuldigen is volstrekte nonsens.''

Li is een tot Amerikaan genaturaliseerde Chinees die sociologie doceert aan de Universiteit van Hongkong. Drie maanden geleden werd hij gevangen genomen nadat hij volgens de autoriteiten vanuit Hongkong illegaal China in was gekomen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weigert te zeggen wat precies de beschuldigingen zijn tegen Li. ,,De details zijn op dit moment niet geschikt voor openbaarmaking'', zei een woordvoerder.

China houdt ten minste vijf tot Amerikanen genaturaliseerde Chinezen vast op verdenking van spionage voor Taiwan. De Verenigde Naties hebben China opgeroepen de Amerikanen vrij te laten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt wetenschappers die naar China willen reizen hun reis te heroverwegen als ze uit Taiwan komen of zich ooit kritisch over het Chinese regime hebben uitgelaten.

De aanklacht tegen Li komt op een moment dat de betrekkingen tussen China en Amerika slechter worden. Het Amerikaanse antiraketschild, de botsing van een Amerikaans verkenningsvliegtuig met een Chinese straaljager en de voorgenomen wapenverkopen van de Verenigde Staten aan Taiwan dragen allen bij aan de groeiende spanning tussen beide landen. De machthebbers in Peking beschouwen Taiwan als een provincie die desnoods met geweld verenigd moet worden met China.

Het Amerikaanse Congres draagt volgens China bij aan de spanning met de aankondiging de Taiwanese president Chen Shui-bian te ontvangen als hij op doorreis is naar Zuid-Amerika. Chinese staatsmedia noemen dit een ,,verachterlijke vertrouwensbreuk'' tussen Amerika en China. In een poging om toenadering tot China te zoeken zei Chen vandaag dat hij de Chinese president Jiang Zemin wil ontmoeten. Dit zou in oktober in Shanghai tijdens een top van Aziatische landen moeten gebeuren. Waarnemers in Peking menen evenwel dat Jiang het verzoek naast zich neer zal leggen. China heeft Chen, die vandaag een jaar in functie is, steeds genegeerd omdat hij weigert het `één China'-principe te omarmen.

Om dit principe uit te dragen heeft China Taiwan aangeboden samen de Olympische Spelen van 2008 te organiseren. China is een van de kanshebbers als op 13 juli de Spelen worden toegewezen. Vice-president Annette Lu van Taiwan verwierp het aanbod van Peking en noemde het een ,,val''. De voorwaarde die China aan de samenwerking verbindt is dat Taiwan akkoord gaat met het `één China'-principe. ,,Eén China is een val'', stelt Lu, ,,het is als een leeuwenkooi voor een poesje.''