Zorg vechtend over straat

Werkgevers en werknemers in de ziekenhuissector vechten sinds gisteren op geheel eigentijdse wijze hun conflict uit. De gesprekken vinden niet meer plaats aan de onderhandelingstafel, sinds de CAO-onderhandelingen tussen beide partijen zijn vastgelopen, maar beide partijen communiceren voort via advertenties in landelijke en regionale dagbladen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) beet gisteren de spits af, vanmorgen reageerden de vijf vakbonden met een gezamenlijke campagne.

In de NVZ-advertenties wordt gevraagd wat het salaris is van vier beroepsgroepen, zoals verpleegkundigen en radiologische assistenten. De lezer kan kiezen uit drie multiple choice-vragen en vindt het juiste antwoord – in kleine lettertjes – bij het omkeren van de krantenpagina. De advertentie van de bonden – zwart omlijst – heeft als kop: `Zorg in ziekenhuizen kan niet voor een prikkie'.

Welk doel dienen de advertenties? ,,Daarmee willen we laten zien dat in de ziekenhuizen goed en marktconform verdiend wordt'', zegt NVZ-woordvoerder Huisman. ,,Het ergert ons dat de bonden erop tamboereren dat we slecht betalen. Dat is pertinent niet waar en in onze advertenties laten we de cijfers spreken''.

Maar volgens AbvaKabo-woordvoerster Ankie Pastoors kloppen de cijfers van de NVZ niet. De werkelijke salarissen zouden gemiddeld 30 procent lager uitvallen dan die in de NVZ-advertentie. De onregelmatigheidstoeslag en een – nog niet overeengekomen – salarisverhoging van vijf procent zouden ten onterechte zijn meegeteld. Ook zouden salarisgegevens zijn overgenomen uit verschillende bronnen, wat volgens de bonden ,,vloekt met alle statistische regels''. Zij laten weten dat het advertentie-initatief van de werkgevers ,,slechts leidt tot verscherping van het conflict''.

NVZ-woordvoerster Huisman is het daar niet mee eens: ,,Wat we doen hoort bij moderne onderhandelingen. De bonden zijn er gewoon niet aan gewend dat we goed communiceren.''

In het Sophiaziekenhuis te Zwolle, waar vandaag de gehele dag gestaakt wordt, nemen werknemers allen hun salarisstrook mee. ,,Uit boosheid en om de verschillen te laten zien tussen de cijfers in de krant en de praktijk'', aldus de AbvaKabo.