Winkelen

Wijn & Spijs

In een mooi 18de-eeuws pand vlak achter de Amsterdamse Poort in Haarlem, op twee minuten lopen van het Teylers Museum, zit Wijn & Spijs. Oude houten tafels met houten klapstoeltjes en wijnrekken. Hier draait alles om wijn. Er zijn exclusieve wijnen te koop en er worden wijncursussen en -proeverijen gehouden voor kleine en grote groepen. Eigenares Birthe van Meegeren heeft als achtergrond de Hogere Hotelschool en werd opgevoed door ouders met liefde voor wijn. Ze weet veel van Franse wijnen, met name Loire- en Elzaswijnen, die ze deels zelf importeert, deels via een importeur betrekt. Maar Van Meegeren ziet de wijn nooit los van wat je erbij eet. Bij de proeverijen dus geen zweverig wijnjargon, maar een duidelijk verhaal over smaken en het proefondervindelijk combineren van wijn en spijs. De winkel biedt verder nog bijzondere oliën en vinaigrettes. De veel te lekkere meeneemmaaltijden die zij nu nog op weekdagen bereidt, worden binnenkort tot verdriet van de buurt afgebouwd; Van Meegeren gaat echter wel door met catering, zodat haar hapjes, opgemaakt in mooie Spaanse schalen, die mooie wijnen kunnen blijven begeleiden.

*Wijn & Spijs, Spaarnwouderstraat 94, 2011 AG Haarlem. Open: di t/m vr 16-20u, za 12-18u. Inl 023-5353817

Beelden

In de vitrine staat een glazen schaaltje dat rust op een handvol spijkers, daarnaast een Japans angeheucht beeldje. Als je één ding kan zeggen van de Beeldenwinkel in Amsterdam is het dat niets er op elkaar lijkt. Je vindt in deze cadeauwinkel koppen en torsen; mensen met een vogelkop en vrouwen op een paard; glazen schalen en een schone slaapster van keramiek; abstract en figuratief en van ranke ijzeren constructies tot verwrongen, stalen moppen. Anouk van der Lely wil kunst op een `laagdrempelige' manier verkopen. Dus is er een baaierd van unica te zien, in prijs variërend van enkele tientjes, bijvoorbeeld een beschilderde wasknijper, beplakt met een kleurig mensenkopje voor ƒ50, tot een fraai gestileerde, halfontklede dame voor op de schoorsteen voor ƒ2.250. Stuk voor stuk speciale cadeau's; zoals laatst voor een verse doctorandus die van haar vader iets mocht uitzoeken. ,,Ze wilde persé een tors'', zegt Van der Lely. ,,Maar ook zakenrelaties komen hier vaak cadeau's zoeken''.

*De Beeldenwinkel, Berenstraat 29, Amsterdam. Open: wo t/m za 12-18u en zo 12-17u. Tel. 020-6764903

De Stoute Schoenen

Simone Memel is schoenmaker. Met verve vernieuwt ze zolen en hakken en lapt ze oude lievelingsschoenen op. Daarin verschilt ze niet van elke andere vakman of -vrouw. Maar Memel doet meer. Ze werd aan de kunstacademie in Arnhem opgeleid tot schoenenontwerper en volgde daarnaast de opleiding tot ambachtelijk schoenmaker in Den Bosch. Naast het gewone herstelwerk ontwerpt ze bijzondere schoenen voor kunstprojecten - ze maakte bijvoorbeeld een torenhoge plateaupump met `delftsblauwe' schildering van de Bavo-kerk voor een Haarlemse tentoonstelling rond de Grote Markt. Maar ook maakt ze op verzoek heel draagbare ontwerpen: laarzen van gebreide lamswol, de serie `Marlene', (schoenen met manchetten, een kraagje of revers), zwartleren schoenen met kleurige kleppen en flappen. En ze maakt ze schoenen op maat naar wensen van de klant, vanaf zo'n ƒ500.

*De Stoute Schoenen, Frankestraat 45, 2011 HV Haarlem. Open: di t/m vr 10-17u30u, za 10-17u. Inl 023-5311243

Het Buitenhof

Wat er allemaal te maken valt van een oude kas, is te zien bij Het Buitenhof in Ederveen. Het Buitenhof is moeilijk onder één noemer te vatten: het is een tuinwinkel waar je planten kunt kopen, een sfeerwinkel met exclusieve ornamenten, aardewerk, meubels en tuinaccessoires en, last but not least, een theeschenkerij waar regelmatig wijnproeverijen en kookdemonstraties worden gegegeven. 's Winters kan er thee - met Engelse hapjes als scones, muffins en limoentaart - worden gedronken in de prachtig ingerichte kas, die door een houten façade met gotische ramen de sfeer heeft van een oranjerie. 's Zomers wordt er thee geschonken in de Engelse tuin. Elke zaterdagmiddag (en na afspraak) wordt er tussen 15-18u een Afternoon Tea met sandwiches geserveerd. Buiten het Buitenhof vindt u een Engelse tuin met veel struiken en sierbomen, een klassieke tuin met rozenperken en een ronde vijver, een grassentuin en een decoratieve moestuin. De in Boskoop geschoolde eigenaren van Het Buitenhof maken ook tuinontwerpen. Sleutelwoorden: sobere vormentaal en klassieke uitgangspunten.

*Tuinwinkel & theeschenkerij Het Buitenhof, Hoofdweg 12a, Ederveen (tussen Veenendaal en Lunteren). Open: di t/m za 10-18u. Inl 0318-573292. Voor grotere groepen dient de Afternoon Tea enkele dagen tevoren te worden gereseveerd

Overhemden

Wie een overhemd op maat, met een bepaald dessin of de juiste kleur wil hebben, kan terecht bij La Chemiserie Traditionnelle in Den Haag. In dit keurig verzorgde winkeltje kan een ieder exact de maat genomen. Eerst de boord. Daarna het lijf. Vervolgens de lengte van de mouwen. Als de maten zijn bepaald, kan worden gekozen uit verschillende boordvormen en manchetafwerkingen. De verkoopster vraagt discreet aan welke pols de klant zijn of haar horloge draagt, zodat voor die pols een iets royaler manchet wordt genoteerd. Uit een aanzienlijke collectie kleuren, streepjes, ruitjes en katoenkwaliteiten is het vervolgens lastig kiezen en ontstaat de neiging om meer dan één overhemd te laten aanmeten. Alle gegevens worden per e-mail verstuurd naar het atelier in Spanje en drie weken later ligt de bestelling klaar. Niet alleen voor mannen, ook voor vrouwen en kinderen.

*La Chemiserie Traditionnelle, Overhemden op maat, Haagse Bluf 20, 2511 CN Den Haag. Inl 070-4276075. Prijzen, afhankelijk van stofkeuze en detaillering, vanaf ƒ104 tot ruim boven de ƒ250.