Wie Israëls vijanden steunt, geen Knessetlid

Wie Israëls vijanden steunt kan niet tot lid van de Knesset, het parlement, worden gekozen. De Knesset heeft gisteren een wetsontwerp van deze strekking, dat de steun heeft van de regering-Sharon, in eerste lezing met grote meerderheid aangenomen.

Dit wetsontwerp is gericht tegen Israëlische Arabische parlementariërs die zich opstellen achter Palestijnse moslim-extremistische organisaties zoals Hamas en de Islamitische Jihad. Ook openlijke sympathie voor de Libanese fundamentalistische organisatie Hezbollah en vijandige Arabische landen sluit kandidaatstelling voor de Knesset uit.

Het wetsontwerp werd ingediend door Israel Katz van de regerende Likud-partij in reactie op een felle aanval van het Arabische parlementslid Ahmed Tibi op chef-staf generaal Shaul Mofaz, dinsdag. Nadat het Israëlische leger vijf Palestijnse politieagenten op de Westelijke Jordaanoever had doodgeschoten – naar inmiddels is toegegeven per vergissing – zei Tibi in de Knesset dat generaal Mofaz een ,,fascist is en ook verantwoordelijk is voor het vermoorden van kinderen en de vijf Palestijnse politieagenten''. Tibi weigerde zijn uitspraak terug te nemen.

Ter verdediging van zijn wetsontwerp zei Katz dat ,,er Arabische parlementariërs zijn die als bloedzuigers het bloed van de Israëlische democratie opzuigen''. Een Arabische parlementariër schreeuwde tijdens het verhitte debat naar Katz dat hij een ,,kleine Jörg Haider is''. Een andere Arabische parlementariër omschreef het wetsontwerp als een nieuw hoogtepunt van racisme in de Knesset tegen de Arabische leden.

Na een klacht van een parlementariër van de regeringscoalitie gaat de openbare aanklager na of Tibi kan worden vervolgd. Israëlische juristen zijn van mening dat Tibi absolute parlementaire onschendbaarheid geniet en niet wegens zijn uitspraken in de Knesset vervolgd kan worden.

Volgens een opiniepeiling die vanmorgen in de krant Yediot Ahronot wordt gepubliceerd, staat 65 procent van de Israëlische Arabieren achter de aanval van Tibi in het parlement op generaal Mofaz.

Salah Tarif, de eerste Arabier (van het druzische geloof) die minister in een Israëlische regering, die van Ariel Sharon, is geworden, heeft vanmorgen in Yediot Ahronot gewaarschuwd dat Tibi en andere Arabische volksvertegenwoordigers met hun uitspraken haat en verderf zaaien en daardoor de belangen van de Arabische kiezers schaden. Volgens hem streeft de overgrote meerderheid van de Israëlische Arabieren naar gelijke rechten en kansen en joods-Arabische samenwerking onder het dak van de staat Israël. Salah Tarif waarschuwt ,,de tak waarop wij allen zitten nimmer af te zagen''.