Vuilnis-tv trekt 7,7 miljoen Fransen

Vorige week was Aziz, van Noord-Afrikaanse afkomst, de pineut; vanavond vliegt één van de vijf vrouwen eruit. Wie het ook is Kenza, de ex van Aziz, of misschien wel Loana, met de grote borsten de polemiek over Loft Story, de Franse variant van het wereldwijd geadapteerde Nederlandse ,,psycho-spel'' Big Brother, zal een nieuwe impuls krijgen. Is het Kenza, dan zal menigeen er een nieuw bewijs van racisme in zien, wordt het Loana, dan zullen de beschuldigingen van seksisme weerklinken.

Ieder detail van het tien weken durende feuilleton wordt, sinds de eerste uitzending door de commerciële televisiezender M6, op 26 april, breed uitgemeten en in extenso becommentarieerd. Door alle media, kwaliteitskrant Le Monde niet uitgezonderd. Die publiceerde onder meer integraal de contracten die de deelnemers hebben moeten ondertekenen. Juristen gaven hun vernietigend commentaar op de flagrante inbreuk van M6 ,,op het recht op het eigen beeld''. M6 voerde als verdediging aan, dat de deelnemers er vrijwillig afstand van hadden gedaan en dat ze, vóór ondertekening van het contract, gewezen waren op de mogelijkheid van rechtsbijstand.

In een loft-achtige nepbungalow wordt in Loft Story een van de buitenwereld afgesloten groepje mannen en vrouwen gedurende zeventig dagen permanent beloerd door zesentwintig televisiecamera's. Net als in de Nederlandse oerversie van eind 1999 worden leden van het groepje successievelijk door de televisiekijkers weggestemd; een verschil is dat in de Franse versie uiteindelijk een man en een vrouw zullen overblijven, die het vervolgens een half jaar lang met elkaar moeten zien uit te houden in een ,,droomvilla'' van één miljoen gulden. Lukt hen dat, dan worden ze er de trotse bezitters van.

,,Psycho-terreur'' en ,,télé-poubelle'', vuilnistelevisie, is het programma in de ogen van veel Fransen, die zeer gehecht zijn aan bescherming van het privé-leven. Wat hen betreft is de menselijke waardigheid in het geding. Tweehonderd activisten jonge communisten en leden van de milieubeweging `De Groene Muis' trachtten vorige week ,,de gegijzelden'' in de studio op het industrieterrein van Saint-Denis, even buiten Parijs, te ,,bevrijden''. Ook wilden ze hen boeken contractueel verboden brengen, waaronder George Orwells `1984'.

M6 kon de met traangas verdreven actievoerders met reden afdoen als een onbeduidende minderheid. De uitzending van vorige week trok immers 7,7 miljoen vooral jonge Fransen, die het kijkcijfer van de voorheen marginale zender tot recordhoogte hebben opgestuwd. Niettemin heeft M6 gisteren de spelregels veranderd. Onder druk van het Franse commissariaat van de media (CSA), dat al eerder protest had aangetekend tegen het grootschalige gebruik van sigaretten en drank in de omstreden huis clos.

De lofteurs kunnen zich voortaan twee uur per dag in twee slaapkamers terugtrekken zonder gefilmd te worden. Ook de onderlinge koppensnellerij is verzacht. De loftbewoners zullen vanaf deze week niet meer degene aanwijzen die naar hun oordeel moet verdwijnen, maar degenen die moeten blijven. Wie het minst genoemd zijn, worden vervolgens kandidaat voor de publieke guillotine: de stem van de kijkers. Gedreven door leedvermaak en sadisme in de ogen van de tegenstanders van het programma, zijn de stemmende kijkers de voornaamste bron van inkomsten van M6. Vorige week, toen Aziz de laan werd uitgestuurd, belden 3,7 miljoen Fransen naar het niet-gratis nummer, wat een nettowinst van 2,3 miljoen gulden opleverde.

Van officële zijde zijn de protesten evenmin mals. Patrick Le Lay, directeur van kijkcijferkanon TF1, schreef een van ethiek doortrokken stuk, dat de voorpagina van Le Monde haalde. Achter de morele verontwaardiging ging commerciële zorg schuil, want het dagelijkse spelprogamma Le Bigdil leed ernstig onder het succes van Loft Story. Le Lays broodnijd is bovendien terug te voeren op zijn eigen traagheid, want een verwant reality-programma, Survivor, waarin een groepje op een verlaten tropisch eiland moet zien te overleven, was niet op tijd klaar om de concurrentie met M6 aan te gaan.

De politiek houdt zich, uit angst voor de stem des volks, opmerkelijk stil. Alleen minister van Cultuur Catherine Tasca heeft de ,,ideëenarmoede'' van de televisiemakers nog voor de eerste uitzending aan de kaak gesteld en Ségolène Royal, minister van Familiezaken en Jeugd, heeft daar deze week het hare aan toegevoegd. Ze klaagde bitter over ,,het tegen elkaar opbieden in vulgariteit''. Ze ging voorbij aan het feit, dat Loft Story gecensureerd wordt uitgezonden. De pikante momenten, bij voorbeeld die waarop de loftbewoners ,,het'' met elkaar doen, zijn alleen achter de decoder (TPS) en op internet te bekijken. Uiteraard slechts uit commerciële overwegingen, dat wel.

INTERNET www.m6.fr

    • Pieter Kottman