Voorlopige schorsing voor Davids

Edgar Davids is vanmorgen preventief geschorst wegens gebruik van dope, nadat hij gisteren bij de contra-expertise positief werd bevonden. De voorlopige schorsing is in afwachting van de behandeling van zijn zaak door de tuchtcommissie.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft verklaard de straf niet over te nemen zolang de schorsing voorlopig is en er geen definitieve uitspraak is van de de tuchtcommssie van de Italiaanse voetbalbond. Daardoor kan Davids nog wel voor het Nederlands elftal uitkomen.

Het Italiaans Olympisch Comité (Coni), dat verantwoordelijk is voor de dopingcontrole, maakte gisteren bekend dat ook bij de contra-expertise meer nandrolon in de urine van Davids is ontdekt dan is toegestaan. Vergelijkbare gevallen zijn in Italië bestraft met schorsingen van zestien maanden.

Het Coni heeft niet bekendgemaakt hoeveel nandrolon bij de speler van Juventus is aangetroffen. Een van zijn advocaten sprak vanuit New York gisteren tegen het ANP over waarden van 2,6 en 2,7 nanogram per milliliter. De maximum toegelaten hoeveelheid is 2,0 nanogram.

De contra-expertise werd maandag uitgevoerd door het dopinglaboratorium van het Coni, waar ook het eerste onderzoek is uitgevoerd. Juventus had er via een juridische procedure voor gezorgd dat ook onafhankelijke deskundigen aanwezig waren bij de contra-expertise.

Davids is op doping gecontroleerd na de wedstrijd die Juventus op 4 maart tegen Udinese speelde. Hij was een paar dagen daarvoor uitgekomen voor het Nederlands elftal. De tuchtcommissie heeft al duidelijk gemaakt dat zij wil onderzoeken of er een verband is met de nandrolon die bij Frank de Boer is aangetroffen.

Het dossier-Davids is opgevraagd door het openbaar ministerie van Turijn. Dat kan besluiten om Davids strafrechtelijk te vervolgen . Davids is de achtste speler bij wie dit seizoen in Italië meer nandrolon dan is toegelaten, is ontdekt. Andere spelers zijn door de tuchtcommissie zestien maanden geschorst. Zij hebben allen beroep aangetekend tegen deze uitspraak. De aanklager in de zaak tegen de Portugees Couto, van Lazio, heeft tegen hem ook zestien maanden schorsing geëist.

Juventus maakt zich grote zorgen over de verwachte schorsing van Davids. ,,Iemand als Davids is niet te vervangen'', zei zijn ploeggenoot Zinedine Zidane. Met nog vier wedstrijden te gaan staat de club uit Turijn op de derde plaats, één punt achter Lazio en zes punten achter Rome. Ook de tweede plaats geeft recht op deelname aan de Champions League.

Illustratief voor die bezorgdheid was het bezoek dat de broers Umberto en Gianni Agnelli, de eigenaars van de club, gistermiddag aan de ploeg brachten. Na een gesprek van twintig minuten met Davids zei Umberto Agnelli: ,,De speler is erg aangeslagen, arme ziel, en gelijk heeft hij.''

Umberto Agnelli zei dat er meer duidelijkheid moet komen over nandrolon, vooral over de vraag bij welke hoeveelheden er sprake is van doping. Davids heeft gezegd dat hij nooit stimulerende middelen heeft gebruikt en Juventus suggereert dat de middenvelder het slachtoffer is van medische verwarring over nandrolon.

De voorzitter van het dopingbureau WADA van het Internationaal Olympisch Comité, Dick Pound, ziet geen verzachtende omstandigheden. De regels zijn duidelijk, zei Pound. ,,Deze gevallen zijn geen toeval. Sportmensen zijn geen kinderen, ze moeten het voorbeeld geven. Ze weten heel goed wat ze doen. Italiaanse topspelers hebben in overleg met de voetbalbond aangedrongen op sneller onderzoek en onmiddellijke schorsing na een eerste niet-negatief resultaat. Zij zeggen risico's voor hun gezondheid te willen vermijden. Maandag vergaderen clubartsen en trainers over nandrolon en doping.

    • Marc Leijendekker