Vliegers Lufthansa staken voor de derde keer

De ruim 4.000 piloten bij Lufthansa in Duitsland hebben vandaag opnieuw gestaakt omdat zij een salarisverhoging eisen. Als gevolg van de 24-uursstaking zijn 300 vluchten uitgevallen. De piloten staken voor de derde keer in drie weken. Het is een van de ernstigste CAO-conflicten in de geschiedenis van de luchtvaartonderneming.

De pilotenvakbond onderhandelt al drie maanden vergeefs over een verhoging van de salarissen met 30 tot 35 procent. Zij vindt dat de lonen voor de 4.200 piloten relatief laag zijn vergeleken met de salarissen, die andere Europese en Amerikaanse luchtvaartondernemingen betalen. Gisteren liepen de hervatte CAO-besprekingen opnieuw vast. Lufthansa had een salarisverhoging van 10,6 procent geboden voor de komende vier jaar, 3 procent meer dan vorige week. Maar dat gaat de pilotenbond niet ver genoeg.

Lufthansa waarschuwde de piloten vandaag dat zij met hun hoge eisen de concurrentiepositie in gevaar brengen. ,,Als de piloten vasthouden aan een kostbare CAO zal dat op de lange termijn dramatische gevolgen hebben voor onze onderneming'', zei een woordvoerder van Lufthansa in Frankfurt.

Inwilliging van de eisen van de piloten zou Lufthansa alleen al het eerste jaar tenminste 200 miljoen mark kosten. Volgens luchtvaartanalisten kost één dag staking het concern bijna 60 miljoen mark omzet. Vanochtend maakte het bedrijf een verlies in het eerste kwartaal bekend van 96 miljoen euro (211 miljoen gulden). Intussen leveren andere vakbonden, die een groot deel van het Lufthansa-personeel als lid hebben, openlijk kritiek op de stakende piloten. De vice-voorzitter van de dienstenbond Verdi, Marget Mönig-Raane, noemde de salariseis van de piloten onbegrijpelijk. Ze verweet de pilotenvakbond Cockpit egoïstisch gedrag en gebrek aan solidariteit met de rest van het personeel. Bij Lufthansa werken in totaal 70.000 mensen. Klaus Zwickel, leider van IG Metall, waarschuwde dat extra toeslagen voor piloten ook effect zullen hebben op de looneisen van het overige personeel.

    • Michèle de Waard