Veteraan McAllister leeft op bij Liverpool

Aan de hand van de Schotse veteraan Gary McAllister veroverde Liverpool gisteravond in Dortmund de derde hoofdprijs van dit seizoen. De 36-jarige middenvelder werd door een comité van oud-voetballers – onder wie Johan Cruijff – uitgeroepen tot `man of the match' na de spectaculaire 5-4 overwinning voor The Reds op het Spaanse Deportivo Alavés. De 36-jarige McAllister schonk de cheque van 10.000 Euro aan het instituut voor de kankerbestrijding in Manchester, dat zijn vrouw Denise onlangs ,,door een moeilijke periode in haar leven loodste''.

Hoongelach was zijn deel, toen Liverpool-coach Houllier McAllister van Leicester City naar Anfield Road liet verhuizen. Maar de voormalige Schotse international beleeft na een moeizame start het seizoen van zijn leven. ,,Ik heb me dit jaar meerdere keren afgevraagd, waarom Gary pas zo laat naar Liverpool is gekomen'', vertelde Houllier. En onder grote hilariteit: ,,Gelukkig heeft McAllister nog een contract voor vier jaar en zullen we tot zijn veertigste plezier aan hem beleven.''

In het magistrale duel met Alavés onderstreepte McAllister zijn verbluffende spelinzicht met enkele ragfijne passes, waarmee hij aan de basis stond van vier van de vijf treffers voor Liverpool. Zelf scoorde hij uit een strafschop.

Bescheiden relativeerde McAllister zijn opvallende bijdrage aan de eerste Europese triomf voor Liverpool sinds 1984, toen de ploeg de Europa Cup 1 won. ,,Voor mijn jonge teamgenoten hoop ik dat deze overwinning het begin markeert van een nieuwe glorietijd'', zei McAllister.

De Franse coach Houllier hoeft zich in elk geval niet langer te excuseren bij het legioen oud-spelers van Liverpool, dat telkens verwees naar de Europese dominantie van de club in de jaren zeventig en tachtig. ,,Zeker twintig ex-spelers geven wekelijks hun commentaar op televisie en in de pers'', vertelde Houllier. ,,Deze ploeg zal de prestaties van Liverpool uit dat tijdperk nooit kunnen overtreffen. Maar mijn spelers hebben op hun wijze geschiedenis geschreven.''

De 53-jarige manager van Liverpool droeg het winnen van The Treble de League Cup, de FA Cup en de UEFA-beker op aan zijn technische en medische staf. ,,Als we ons nu ook nog weten te plaatsen voor de Champions League hebben we een uniek seizoen achter de rug'',sprak de Fransman na afloop. ,,Hoewel we opvallend slecht hebben verdedigd, toonden mijn spelers veerkracht door na de 3-3 en de 4-4 van Alavés geestelijk overeind te blijven. De kracht van deze ploeg is de harmonie. Iedereen maakte zich ondergeschikt aan het elftal en met dank aan een briljant Alavés hebben we een finale gewonnen, waar nog jarenlang over wordt gesproken.''