Ultimatum in Macedonië verstreken

Vlak voor het aflopen van het Macedonische ultimatum aan de Albanese rebellen in het noorden van het land heeft de Europese Unie de regering in Skopje opgeroepen tot terughoudendheid in haar voorgenomen offensief tegen de rebellen.

Het ultimatum aan de rebellen verstreek vandaag om 12 uur zonder dat de rebellen aan de termen van het ultimatum hadden voldaan.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh (Zweden bekleedt het voorzitterschap van de EU), riep de autoriteiten in Skopje op de dialoog met de Albanese minderheid in het land voort te zetten. De regering moet ook snel hervormingen doorvoeren die de Albanezen meer rechten geven. Lindh kwam gisteren aan het hoofd van de EU-delegatie in Skopje aan.

De rebellen lijken vooralsnog niet van plan hun wapens neer te leggen of uit Macedonië te vertrekken, waartoe ze in het ultimatum waren opgeroepen.

Vanochtend kwam het nog tot een schietpartij in de noordelijke dorpen Slupcane en Opac. Volgens een generaal van het Macedonische leger, Blagoja Markovski, schoten de rebellen met `mortieren en machinegeweren' op de regeringssoldaten. De situatie in het noorden wordt gecompliceerd door de burgers die nog in de dorpen zitten van waar uit de rebellen opereren. Die burgers, vrijwel uitsluitend Albanezen, houden zich schuil in de kelders van hun huizen. Volgens het Internationale Rode Kruis zijn de burgers, voornamelijk boeren, er slecht aan toe. Zo zouden onder meer hun voedselvoorraden opraken.

Vanochtend werd uit Skopje gemeld dat meer dan zevenhonderd burgers uit de dorpen zijn geëvacueerd. De president van Macedonië, Boris Trajkovski, riep de dorpelingen gisteravond in een toespraak voor de staatstelevisie al op te vertrekken voor het mogelijke offensief. ,,We proberen het risico op burgerslachtoffers te minimaliseren, maar we moeten ook doortastend optreden'', aldus de president. Zijn toespraak kon waarschijnlijk door de dorpelingen in het noorden niet worden gezien: zij hebben geen stroom meer.

In dezelfde toespraak sprak Trajkovski van ,,de noodzaak van geduld, tolerantie en vastbeslotenheid om een compromis te bereiken'' over de grieven van de Albanese minderheid. Blijft dit compromis uit, dan ontstaat er volgens hem een ,,angstaanjagend scenario waarin ons land in een wervelwind van oorlog terecht komt''.

    • Yaël Vinckx