Triomf Liverpool in spektakelstuk

Met een Cruijffiaanse wijsheid uit het repertoire van zijn vader trachtte Jordi Cruijff gisteravond in Dortmund de krankzinnige apotheose te verklaren van de UEFA Cup-finale tussen Liverpool en Alavés, die als een gouden regen op het publiek was neergedaald. ,,Als je vier keer scoort, mag je geen finale verliezen'', stamelde de 27-jarige Jordi na de 5-4 nederlaag tegen Liverpool. ,,Dat kan alleen een charmante en idiote ploeg als Alavés overkomen. Hoewel een prachtig jongensboek met één klap is dichtgeslagen, mag het Baskische volk trots op ons zijn.''

De Spaanse stuntploeg had zich mentaal onbreekbaar getoond door een 3-1 en 4-3 achterstand te repareren en de fraaie kopbal van Cruijff jr. in de voorlaatste minuut moet Liverpool als een dolksteek hebben getroffen. Twee rode kaarten voor invaller Magno en aanvoerder Karmona in de verlenging werden Alavés echter fataal en als in een klassieke sterfscène sloegen de Basken de hand aan zichzelf met een golden goal van eigen fabrikaat. Ruim een uur na het spektakelstuk liepen bij de Spaanse middenvelder Geli nog de tranen over de wangen, omdat hij na een vrije trap van de Schotse veteraan McAllister per ongeluk zijn doelman Herrera passeerde.

Door de 5-4 overwinning voltooide Liverpool een unieke trilogie door na de League Cup en de FA Cup ook de UEFA-beker te veroveren. Uit handen van vader Johan nam Jordi Cruijff een zilveren medaille in ontvangst en misschien had de oude nummer 14 zijn zoon wel de volgende Cruijffiaanse logica ingefluisterd. ,,Je mag in een finale natuurlijk ook geen vijf goals tegen krijgen.'' Ruim 20.000 Engelse supporters zongen wederom dat Liverpool nooit alleen loopt, al had doelman Sander Westerveld zich bij het derde en vierde doelpunt van Alavés eenzaam gevoeld in de fascinerende ontknoping van het UEFA-Cuptoernooi.

Voor het eerst sinds zijn debuut voor The Reds in augustus 1999 werd hij vier keer gepasseerd. ,,Terwijl de defensie juist de pijler is, waarop dit elftal rust'', sprak Westerveld met gemengde gevoelens. ,,De Engelse media zullen me wel weer afslachten, omdat ik er zo lullig uitzag bij die vrije trap voor Alavés. Maar de bal raakte twee opspringende spelers in de muur en dan ben je als doelman kansloos. En ik zou echt niet weten wat ik bij de goal van Cruijff fout heb gedaan, hij had niet vrij mogen inkoppen uit een corner. Ik kreeg toen wel het idee dat twee bekers genoeg waren voor Liverpool. Het leek van hogerhand beslist.''

Desondanks incasseerde Westerveld de eerste, Europese hoofdprijs voor Liverpool sinds 1984, terwijl de belangrijkste wedstrijd voor de club pas zaterdag op het programma staat. Uit bij Charlton Athletic moet de ploeg van de Franse coach Houllier een plaats in de voorronde van de Champions League veilig stellen. ,,In mentaal opzicht lopen we op onze laatste benen'', constateerde Westerveld. ,,Je kon het merken aan de slordige manier, waarop we verdedigden. Voor mij kan het seizoen al niet meer kapot. Als kind droomde ik al van de FA Cup en nu ik met Liverpool ook de UEFA Cup heb gewonnen, kan ik maar beter stoppen met voetbal. Maar voor de club is deelname aan de Champions League ook in financieel opzicht van levensbelang. Daarom zullen we tegen Charlton nog één keer in onze reserves moeten tasten.''

Daarna zal Westerveld in overleg met de clubarts van Liverpool en de medische staf van het Nederlands elftal bepalen of hij zich beschikbaar stelt voor het duel met Estland op 2 juni. Zijn rechterpink is op twee plaatsen gebroken, maar de 26-jarige doelman heeft ondanks die kwetsuur nog geen wedstrijd gemist. ,,Ik weet niet of het verstandig is, maar ik wil ook de wedstrijd tegen Estland niet missen. Ik beleef een waanzinnig seizoen en voor het Nederlands elftal laad ik me graag nog een keer op, hoewel het geestelijk bijna niet meer vol te houden is.''

Hoe anders had de UEFA-Cupfinale kunnen verlopen als Alavés-coach Mané bij een 3-3 stand niet de vreemde beslissing had genomen door zijn topscorer Moreno te vervangen? Evenals in de vierde ronde tegen Internazionale vocht Alavés zich terug van een 3-1 achterstand door twee treffers van de overal mislukte spits Moreno, die dit seizoen in het Baskische Vitoria aan een tweede voetballeven is begonnen. Zwak verdedigen bleek niet alleen voorbehouden aan Nederlandse spelers, want om beurten leverden Liverpool en Alavés een bijdrage aan de galavoorstelling. Uitgerekend twee ploegen, waarvan werd gevreesd dat ze door hun defensieve speelstijl een moddergevecht zouden afleveren, tekenden voor de op één na hoogste score in een Europese finale.

Briljant waren de acties van de Roemeense middenvelder Contra, die de eerste twee doelpunten voor Alavés voorbereidde, subliem de steekpass van aanvaller Owen op Gerrard bij de openingsgoal voor Liverpool. Fraai haalde de gepasseerde Fowler zijn gram door negen minuten na zijn entree de 4-3 voor Liverpool aan te tekenen, maar pas na 117 waanzinnige minuten moest Alavés de handdoek werpen. ,,We moeten onze frustraties zaterdag maar botvieren op Barcelona'', verzuchtte Jordi Cruijff na het sprookje van Dortmund.

    • Robèrt Misset