Top instituut Luxemburg geschorst

De top van het Luxemburgse Clearstream, een organisatie die wereldwijd beursorders afhandelt, is gisteren per direct geschorst. Hij treedt tijdelijk terug nadat bekend werd dat het openbaar ministerie van Luxemburg een strafrechtelijk onderzoek bij Clearstream is begonnen.

Directe aanleiding voor het onderzoek is een eerder dit jaar verschenen boek waarin Clearstream wordt beschuldigd van witwaspraktijken. In `Révélations' (onthullingen) van de Franse journalist Denis Robert en de voormalige Clearstream-werknemer Ernest Backes wordt het bedrijf ervan beschuldigd geheime rekeningen te hebben opgezet en twijfelachtige transacties verborgen te hebben gehouden.

Volgens ingewijden heeft de Duitse aandelenbeurs de bestuurstop tot aftreden gedwongen. Clearstream is voor de helft eigendom van Deutsche Börse AG, de controlerende instantie van de beurs in Frankfurt.

Deutsche Börse, dat een paar maanden geleden zelf op de beurs debuteerde, zou de volledige controle over het instituut willen verwerven.

Alle banken die op de beurs van Frankfurt handelen, moeten hun transactie laten afwikkelen door Clearstream. Clearstream heeft zo'n 2.500 cliënten en voert jaarlijks 150 miljoen transacties uit. Het bedrijf heeft voor 9 biljoen euro (19,8 biljoen gulden) aan aandelen in depot.

De organisatie onderzocht vorig jaar een fusie met zijn grote Europese concurrent Euroclear. Die gesprekken zijn op niets uitgelopen. Er wordt nog wel onderhandeld over de aankoop van de afwikkelorganisaties van de aandelenbeurzen in Amsterdam en Brussel.

Eerder nam Euroclear deze activiteiten van de Franse beurs over. Euronext, de beursorganisatie die vorig jaar is ontstaan uit de fusie van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam, streeft er op

deze manier naar alle `clearing & settlement'-activiteiten te bundelen.

Europa kent naar schatting 25 van deze `afwikkelhuizen'. In de Verenigde Staten bestaat slechts één instituut. Het gebrek aan schaalgrootte is een van de redenen waardoor de kosten van effectentransacties in Europa vele malen hoger zijn dan in de VS.