The Full Monty

De mannen in The Full Monty (1997) zijn van hun overbodigheid doordrongen. Ze slijten hun dagen als werkloze staalarbeiders in het Noord-Engelse Sheffield, terwijl de vrouwen werken en zich verlustigen in een Chippendales-act die de stad aandoet.

,,Over een paar jaar zitten de laatste mannen in de dierentuin'', voorspelt Gaz, gespeeld door Robert Carlyle (de besnorde psychopaat Begbie uit Trainspotting). Gaz heeft geld nodig voor zijn alimentatie en begint met enkele oud-collega's de striptease-groep Hot Metal; wat de Chippendales kunnen, kunnen zij ook. Maar ze zijn de knapsten niet en beloven daarom alles uit te trekken, ze beloven `the full monty'.

Deze uitdrukking stamt mogelijk van de Britse veldmaarschalk Montgomery, bijnaam Monty, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika grote successen boekte. Monty stond erop om iedere ochtend een Engels ontbijt met alles erop en eraan te eten.

Op de vraag of de zes mannen werkelijk hun belofte zullen waarmaken drijft deze komedie. Het is een op het eerste gezicht nogal dun gegeven, dat echter in geestige scènes wordt uitgewerkt, vol spitsvondige dialogen, doorspekt met Sheffieldslang. Onvergetelijk is de scène waarin de mannen, in de rij om hun uitkering op te halen, zich niet kunnen bedwingen als Donna Summers' Hot stuff weerklinkt en simultaan hun danspasjes maken.

De zelfspot van de mannen en hun onzekerheid over het eigen lichaam is verfrissend, en verklaart misschien iets van het ongekende succes dat deze film – naar verluidt vooral onder vrouwen – genoot. The Full Monty kostte zes miljoen en leverde zo'n 500 miljoen gulden op, ontving vele prijzen, waaronder een Oscar voor de soundtrack, en werd in een al even goedlopende Broadway-musical omgezet.

Het enige minpunt van de film is het voorspelbare einde, dat de vraag openlaat hoe een eenmalig striptease-optreden een oplossing kan bieden voor de eerder toch uitvoerig geschetste sociale en persoonlijke problemen.

The Full Monty (Peter Cattaneo, 1997, UK), Net5, 20.30-22.05u.

    • Martijn Meijer