Steun voor prijs koffie

De landen die koffie produceren willen een deel van hun voorraad vernietigen en hun export met 20 procent verminderen om te voorkomen dat de extreem lage prijs van koffie op de wereldmarkt nog verder zal dalen. Dat hebben landen als Brazilië, Costa Rica en Indonesië gisteren besloten op een conferentie in Londen.

,,Misschien helpt het'', zegt Jos Harmsen van het keurmerk Max Havelaar dat onder andere op koffie te vinden is. ,,Maar als die landen hun export verminderen, moeten ze wel het geld hebben om die koffie op te slaan. De wereldmarkt gelooft totnutoe niet dat de landen hun afspraken vol kunnen houden.''

De koffieprijs — in dollars per honderd pound (45 kilo) voor de twee belangrijkste soorten: Robusta en Arabica — is op het laagste niveau beland in dertig jaar. ,,Robusta kost nu rond de 25 dollar en Arabica zo'n 60 tot 65 dollar, terwijl onze minimumprijzen voor Robusta liggen op 106 à 110 dollar en voor Arabica op 126 dollar.''

De minimuprijs van Max Havelaar is wat deze organisatie garandeert aan coöperaties van kleine boeren. Het bedrag is vastgesteld op basis van berekeningen van wat boeren nodig hebben om duurzaam te kunnen ondernemen, inclusief investeringen in bijvoorbeeld milieu. De prijsval van koffie op de Londense termijnmarkt wordt veroorzaakt door een overaanbod en een dalende vraag. Het aanbod is hoog door nieuwe productie in onder andere Vietnam en doordat geen van de grote koffielanden de laatste tijd last heeft gehad van natuurverschijnselen (als orkanen of vorst). De vraag daalt doordat vooral jongeren in West-Europa wat minder koffie gaan drinken. Opmerkelijk is dat de prijsverschillen tussen de Max Havelaar koffie en de reguliere koffie als die van Douwe Egberts, waarvan de inkoopprijs fors is gedaald, in de Nederlandse supermarkten vrijwel onveranderd is gebleven. ,,Dat is nog steeds zo'n 40 à 45 cent per pak van 250 gram'', zegt Harmnsen.