Selectie Theater

Jij - De stad

Een wilde tocht door Rotterdam en een filosofisch spel in één: dat staat degene te wachten die een afspraak maakt met telefoonnummer 010-4118110. U gaat helemaal alleen mee met een acteur, en die geeft u door aan een andere acteur, en die weer aan een andere, enz enz, totdat u beduusd en wellicht ietsje wijzer aan de zuidkant van de Maas wordt gedumpt. Het idee komt van de NewYorkse regisseur Fiona Templeton, de acteurs zijn sterren van oa het Ro Theater en het Onafhankelijk Toneel, en de vervoersmiddelen variëren van de benenwagen t/m de watertaxi. Op 17, 18, 19, 22, 23 en 24 mei; vertrek vanaf 11u.

Art

Edwin de Vries, Hans Kesting en Paul de Leeuw in Yasmina Reza's geraffineerde komedie over moderne kunst en vriendschap. In de strakke regie van Gijs de Lange staat alles op springen. T/m 1 juni Oude Luxor, Rotterdam.

City

Mini & Maxi als middelpunt van feestelijk variété met muzikale slapstick, acrobatiek, jongleerkunst, tapdans, transformatie-magie en spectaculair stuntwerk van skaters. T/m 29 juli nieuwe Luxor-theater, Rotterdam.

Nijntje de musical

Feestelijke ode aan de fantasie, waarin de figuurtjes van Dick Bruna fleurig tot leven zijn gebracht door Ivo de Wijs, Joop Stokkermans en regisseur Bruun Kuijt. Piepkleine liedjes en avontuurtjes in matinees voor piepklein publiek, en Eva Poppink is onweerstaanbaar als Nijntje. 20 mei Apeldoorn Orpheus; 23 t/m 26 mei Amsterdam Nieuwe de la Mar.

De Familie Tót

Het decor in Dirk Tanghes nieuwe voorstelling is zwart-wit, maar de inhoud bevat nuances. Een braaf gezinnetje laat zich terroriseren door een verzenuwde legerleider: het is oorlog en men hoopt een wonder. Worden we pas beloond als wij ons vernederd hebben? De Hongaarse schrijver István Örkény schreef een bijtende parabel die Tanghe van cartoon-achtige beelden voorzag. 18 mei Leiden Leidse Schouwburg; 19 mei Deventer; 22 mei Hoorn; 23 mei Alkmaar de Vest.

Het rookkwartier

Pijnlijke grappen in het rookkamertje van een ziekenhuis, door Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt (Echte Mannen). 18 mei Haarlem Concertgebouw; 19 mei Enschede Twentse Schouwburg; 20, 21 mei Amsterdam Bellevue.

Huis van Bernarda Alba

Indrukwekkend spelende Anne-Wil Blankers tiranniseert haar zeven dochters in grimmig, erotisch geladen drama van het Nationale Toneel. 18 t/m 20 mei Amsterdam Schouwburg.

En verder

42nd Street Een musical als een schuimtaart, met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk van Angela Schijf, Mariska van Kolck, Bart Oomen en Gerrie van der Klei. T/m 27 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof; Mooie boel Geestige puntdichten en absurde logica van de mompelende cabaretier Kees Torn. 18 mei Amersfoort De Flint; 19 mei Papendrecht De Willem; Knurft Spitsvondig solocabaret van Mark van de Veerdonk in het teken van de bonte jaren zeventig. 18 mei Venray Schouwburg.