Selectie Muziek

Koperfestival Rotterdam 2001

Culturele Hoofdstad van Europa biedt het komende weekeinde het festival Be Brassy met `de wereldtop in koperblaasmuziek' tijdens acht concerten in en om De Doelen: oa Canadian Brass, London Brass en German Brass. Uit eigen land komen oa de Rotterdam Philharmonic Brass en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. 18 t/m 20 mei. Inl De Doelen 010-2171717 en www.bebrassy.com

Krystian Zimerman

De pianist Krystian Zimerman geeft twee concerten met muziek van Beethoven, Brahms, Ravel, Skrjabin en Godowski. 20 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 21 mei 20u15 De Doelen Rotterdam.

Jong & Nederlands

In de serie `Jonge Nederlanders' in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw wordt 18 mei 20u15 een concert gegeven door de mezzosopraan Mariana Mijanoviç, de tenor Kresimir Spicer, de pianist Roger Braun en de klaveciniste Therèse de Goede, allen Nederlands of woonachtig in Nederland. Op het programma vocale en instrumentale muziek van Monteverdi, Scarlatti, Schubert, Wolf en Mahler.

Wagner

Het Wagner Genootschap viert 19 mei vanaf 12u30 het 40-jarig jubileum met een Wagner-filmdag in het Filmmuseum in het Amsterdamse Vondelpark: oa de Amerikaanse Parsifalfilm uit 1904, Ludwig van Visconti en Magic Fire (Frauen im Richard Wagner) van William Dieterle. Gratis voor leden, belangstellenden aanmelden: 020-6417364.

Leo Smit

Het veertigste concert van de vijf jaar bestaande Leo Smit Stichting, die aandacht vraagt voor de in 1943 in Duitsland omgekomen joodse componist Leo Smit, vindt 21 mei 20u15 plaats in de Uilenburger Synagoge, Nieuwe Uiulenburgerstraat 91, Amsterdam. Op het programma muziek van Henry Brant, Aaron Copland, Jeff Hamburg, Leo Smit, Lev Zhurbin en Joep Straesser.

De Boksers

Saxofonist Ab Baars presenteert muziek, gedichten en teksten over Mohammed Ali, blessureleed, boksen als een metafoor voor leven en dood, legendarische wedstrijden en de Dutch windmill. Het totaalprogramma De Boksers is te zien op 18 mei in het Tilburgse Paradox, 19 mei in het Amsterdamse BIMhuis en 20 mei in Las Palmas in Rotterdam.

Dewey Redman

Blues en gospel kleurden de Texaanse jeugd van saxofonist Dewey Redman, maar in de jaren zestig werd hij definitief gegrepen door de free jazz. Hij speelde onder andere met Ornette Coleman en John Coltrane, maar is inmiddels zelf een bandleider van formaat. Op 19 mei treedt deze laatste der jazz-Mohicanen eenmalig op in het Rotterdamse Popular.

Lacy & Rudd

Trombonist Roswell Rudd en saxofonist Steve Lacy hebben een reputatie hoog te houden als vertolkers van Thelonious Monk-repertoire. Al sinds het verschijnen van Reflections in 1958 interpreteren ze het werk van de eigenzinnige pianist. Monk's Dream, dat op 20 mei te horen is in het BIMhuis, zal dan ook geen slaafs eerbetoon of voorzichtige hommage zijn, maar een doorwrocht onderzoek naar de diepste zielenroersels van de man die als geen ander geniaal kon struikelen.

The Donnas

Meidenpunkpop in de beste Runaways- en Ramones-traditie, met brutale teksten over 40 boys in 40 nights. 17 mei Vera, Groningen, 18 mei Nighttown, Rotterdam, 19 mei Melkweg, Amsterdam.

Spearhead

Michael Franti verpakt zijn sociaal bewogen raps tegenwoordig in classic soul, met echo's van Marvin Gaye en het Stax-label. 18 mei Paradiso, Amsterdam.