Selectie Galerie

Zebedee Jones

In Galerie Slewe zijn twaalf schilderijen te zien die de Engelse schilder Zebedee Jones het afgelopen jaar maakte tijdens een verblijf in een Rotterdams gastatelier. Jones bouwt zijn werken op uit dikke lagen olieverf, waarin hij vervolgens met een scherp voorwerp lijnen en patronen tekent. De lichte, monochrome schilderijen doen denken aan de witte schilderijen van Robert Ryman, maar ook aan de reliëfs van Jan Schoonhoven. Het licht dat over het ruwe verfoppervlak strijkt, geeft de werken een zinderende uitstraling. T/m 9 juni, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Folkert de Jong

Het landschap dat Folkert de Jong in Bureau Amsterdam heeft gebouwd, roept herinneringen op aan de verschrikkingen die in de twee wereldoorlogen plaatsvonden. Een groep gruwelijk verminkte soldaten, gemaakt van purschuim en blauw styrofoam, bevindt zich bovenop een heuvel. Ernaast staat een iglo-achtig gebouwtje, waarin een al even afschrikwekkende figuur zit. Met zijn installatie, getiteld The Iceman Cometh, verbeeldt De Jong de duistere kant van de menselijke geest. De kunstenaar liet zich voor dit werk inspireren door de schilderijen van George Grosz en Otto Dix, waaruit eveneens de in elke mens schuilende waanzin spreekt. T/m 24 juni, Rozenstraat 59, Amsterdam. Dinsdag tot en met zondag 11-17u.

Hortus Ludi

In elf Rotterdamse galeries wordt dit weekeinde de manifestatie Breeze of AIR/Hortus Lundi, een tentoonstelling over stadstuinen, geopend. Verschillende kunstenaars lieten zich inspireren door de kleine groene oases die zich tussen de huizen bevinden. Jan-Hein van Melis maakte voor bloemenwinkel Brutto Gusto een installatie met vogelhuisjes, Lidy Jacobs toont bij Galerie Cokkie Snoei haar wulpse bloemsculpturen en Andrea Stultiëns exposeert in MKgalerie.nl haar foto's van luierende Rotterdammers. De gezamenlijke opening vindt plaats op 20 mei om 15u30. T/m 17 juni in o.a. Galerie Delta, XX Multiple Galerie, Galerie Phoebus en Galerie Ron Mandos. Informatie: www.ArchiNed.nl/AIR.

Common Ground

Voor de tentoonstelling Common Ground in de Begane Grond zijn zeven kunstenaars uitgenodigd om, voorafgaand aan de verbouwing van het kunstcentrum, rigoreuze ingrepen in de architectuur te doen. Het idee voor de tentoonstelling is ingegeven door het kinderspel `verbroken telefoontje', waarbij een boodschap doorgefluisterd wordt en geleidelijk vervormd raakt. Nadat Krijn de Koning de tentoonstellingsruimte in april volgestouwd had met podia en wanden, is André van Bergen deze maand aan de slag gegaan met materialen die hij in het interieur vond. Zo heeft hij een radiator losgekoppeld en omgetoverd tot een grote verwarmde schommel. De komende maanden zullen ook Roman Ondak, Govinda Mens, Job Koelewijn, Tomo Savic-Gecan en Michiel Kluiters de ruimte onderhanden nemen. Tot en met 2 juni, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Woensdag tot en met zaterdag12-17u, zo 13-17u.

En verder

Tekeningen van Lily van der Stokker t/m 3 juni in Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; foto's en films van Arno Nollen t/m 3 juni in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen van Gé-Karel van der Sterren t/m 16 juni in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; foto's van Sara Blokland t/m 8 juni bij Van Zoetendaal, Lijnbaansgracht 109, Amsterdam; beelden van Leo Vroegindeweij t/m 2 juni in Galerie Singel 74, Singel 74, Amsterdam; beelden van Michiel Schierbeek t/m 30 mei in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; sculpturen van Nicolas Dings t/m 2 juni in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; schilderijen van Rineke Marsman t/m 9 juni in Galerie Hein Elferink, Kastanjelaan 5, Slingenberg; schilderijen van Martijn Beukers t/m 2 juni in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.