Rotterdam overtreft zichzelf

De gemeente Rotterdam is van plan zichzelf in hoogbouw te overtreffen. Gisteren ontvouwde wethouder Kombrink (Ruimtelijke Ordening) de nieuwbouwplannen voor het gebied rondom het Hofplein in Rotterdam.

Een onderdeel uit het project is een woon-, werk- en winkelgebouw van 250 meter hoog. Het huidige hoogste gebouw in Nederland, het kantoor van Nationale Nederlanden (150 meter) staat ook in Rotterdam.

Het nieuwbouwproject bestaat niet alleen uit hoogbouw. Ook op straatniveau heeft de gemeente allerlei plannen. De uitgaansfunctie die een deel van het gebied rondom het Hofplein nu heeft, wordt verder uitgebouwd. De Kruiskade moet, als het aan Kombrink ligt, het Broadway van Rotterdam worden. Een bioscoopzaal, een theaterzaal, een cabaretcafé en winkels moeten ervoor zorgen dat de kade de sfeer van de beroemde New Yorkse straat gaat uitademen.

Wanneer de nieuwbouw moet worden uitgevoerd is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wat het precies gaat kosten en of Kombrink toestemming krijgt van de gemeenteraad om het project te gaan uitvoeren. Vorige maand presenteerde de gemeente een ander groot en ingrijpend nieuwbouwplan: de afbraak en herbouw van het Centraal Station.