Politie 's avonds niet bij winkels

Winkels die ervoor kiezen 's avonds open te blijven, moeten niet verwachten dat de politie dan in de buurt blijft om de veiligheid te garanderen.

Dit laat de Raad van Hoofdcommissarissen weten in reactie op het sterk gestegen aantal overvallen. Uit cijfers van het Korps Landelijke Politiediensten blijkt dat er vorig jaar 387 meer overvallen waren dan in 1999. In totaal werden vorig jaar 2.794 overvallen gepleegd. Dat is een stijging met 16 procent. Winkels, vooral supermarkten, zijn steeds vaker het doelwit van overvallers. In 1999 werden nog 737 winkels overvallen, in 2000 waren dat er 925.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen is het ,,allang niet meer zo in dit land' dat de politie verantwoordelijk zou zijn voor de veiligheid van winkeliers. Dankzij flexibele sluitingstijden nemen winkeliers die 'savonds temidden van gesloten winkels willen openblijven, zelf een risico, meent de Raad: ,,Je kan niet zeggen: ik gooi de supermarkten 24 uur per dag open en de gevolgen laat ik over aan de politie.'

De politie vraagt opnieuw om meer mankracht. Op de aandeelhoudersvergadering van Ahold, afgelopen dinsdag, noemde de voorzitter van de raad van bestuur C. van der Hoeven het ,,op het randje van schandalig' dat de politie supermarkten niet beter beschermt. Ahold heeft in de grote steden regelmatig overleg met de politie en pleit voor meer politiesterkte.

De meeste overvallen op winkels gebeuren op vrijdag, tussen drie uur 's middags en negen uur 's avonds. Jonge overvallers kiezen dat tijdstip omdat ze geld nodig hebben om in het weekend uit te gaan, meent de politie.

Het aantal bankovervallen is juist opvallend gedaald, van 101 in 1999 naar 28 in 2000. Dit komt door meer veiligheidsmaatregelen, en door de opkomst van de pinautomaat.