Muiterij in Bosnië lijkt voorbij

Na twee maanden lijkt er een eind te komen aan de muiterij van Bosnisch-Kroatische militairen. Gisteren beloofden de muiters naar hun kazernes terug te keren.

De muiterij begon op initiatief van de nationalistische HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap). Ze weigerde de nieuwe regering van de moslim-Kroatische federatie te erkennen, omdat ze daar - hoewel de grootste partij van de Bosnische Kroaten - niet meer in is vertegenwoordigd. De HDZ wil uit de moslim-Kroatische entiteit stappen en eist een eigen Kroatische entiteit, analoog aan de Servische Republiek in Bosnië. Na oproepen van de HDZ liepen zevenduizend Bosnisch-Kroatische soldaten hun kazernes uit.

Gisteren liep de muiterij af, nadat beide partijen hun inzet hadden verhoogd. De regering stelde drie HDZ-leiders in staat van beschuldiging; en de muiters dreigden een kazerne in Kiseljak te bestormen waar zich regeringsgetrouwe soldaten hadden verschanst. De dreigende escalatie eindigde toen een leider van de muiterij, een generaal, bij de kazerne een akkoord voorlas dat de leiders van de muiters eerder gisteren sloten met generaal Mijo Anic, minister van Defensie van de moslim-Kroatische federatie, zelf een Bosnische Kroaat. In het akkoord beloven de muisters naar de kazernes terug te keren en verklaren ze zich loyaal aan de regering.