Mexx verkocht voor 660 miljoen

De Nederlandse modeketen Mexx is verkocht aan het Amerikaanse textielconcern Liz Claiborne Inc. Voor alle Mexx-aandelen heeft Liz Claiborne 660 miljoen gulden betaald. De oprichter en grootaandeelhouder, de Indiase Nederlander Rattan Chadha, blijft aan als directeur.

Reden voor de verkoop, zegt Chadha, is de behoefte van Mexx aan kapitaal. ,,We groeiden de laatste jaren telkens met 30 procent. Om dat te financieren heb je geld nodig.''

Er zijn 600 Mexx-winkels in Europa en wereldwijd nog eens 6.000 winkels waar Mexx-kleding wordt verkocht. Vorig jaar wilde Mexx naar de beurs maar het bedrijf zag ervan af ,,wegens het negatieve beursklimaat'', aldus financieel directeur Hans Ouwendijk. Het beursgenoteerde Liz Claiborne wil graag dat het Mexxpersoneel blijft. Om die reden krijgen de huidige aandeelhouders — de oprichter Rattan Chadha en 200 personeelsleden — nog eens maximaal 28 procent van de 300 miljoen euro in de komende vier jaar. De bonus is afhankelijk van de winst. In 2000 maakte Mexx 60 procent meer winst :14,1 miljoen euro.

Mexx werd in 1986 opgericht door Chadha. Behalve kleding maakt Mexx parfum, schoenen en tassen. Als één van de eerste Nederlandse bedrijven verkocht Mexx eind jaren tachtig al Mexx schoolagenda's.

De zakenbank Credit Suisse First Boston heeft op verzoek van Chadha een ,,geschikte partner'' gezocht. Het werd Liz Claiborne, omdat Mexx ook graag de Amerikaanse markt wil veroveren. Dat is het enige Westerse land waar Mexx nog geen winkels heeft. Volgens de Mexx-directie zijn er ,,goede afspraken'' over de autonomie van het bedrijf in Voorschoten.

ALLURE pagina 18