Lubbers werkt aan plan voor Afghanen

De Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen, Ruud Lubbers, werkt aan een plan om de aanhoudende stroom Afghaanse vluchtelingen naar het buitenland in te dammen.

Hij wil, zo legde hij na een tweedaags bezoek aan Nederland uit, de talrijke ontheemden binnen Afghanistan zelf gaan helpen, zodat die minder geneigd zullen zijn hun eigen land te verlaten. Tegelijkertijd wil hij proberen 60.000 Afghaanse vluchtelingen in Pakistan ertoe te bewegen naar hun vaderland terug te keren. Ze zouden bij thuiskomst op hulp van UNHCR en andere organisaties moeten kunnen rekenen. Daarnaast hoopt Lubbers toestemming van Pakistan te verkrijgen om het kamp Jalozai, waar de vluchtelingen onder miserabele omstandigheden verblijven, naar een geschiktere plaats te verhuizen. Volgens Lubbers is Pakistan vooral bezorgd dat dat weer nieuwe vluchtelingen aantrekt. ,,Ze vrezen dat het dan dweilen met de kraan open wordt'', aldus Lubbers. Ook het bewind van de Afghaanse Talibaan moet nog met de plannen instemmen.

Pas als zijn plan is afgerond wil Lubbers serieus werk gaan maken van de fondsenwerving voor steun aan Afghaanse vluchtelingen. ,,Daarom ben ik hier in Nederland ook nog niet met de bedelnap rondgegaan.'' Hij erkent dat het niet makkelijk zal zijn geld voor de Afghanen te krijgen, maar hij put enige hoop uit het feit dat er in de Verenigde Staten de laatste tijd meer bereidheid bestaat de Afghanen humanitair te steunen.