Liefde, seks en politiek na Bill Clinton

Het liefdesleven van politici blijkt ook ná de era-Clinton velen bezig te houden in de VS. Speciaal als het gaat om de broer van de president of de burgemeester van New York. Over impotentie en ontrouw.

Bill Clinton is al een tijdje uit het nieuws, maar Amerika komt niets tekort op het gebied van zeer persoonlijke onthullingen in de politieke arena. Hoofdrolspelers zijn deze week burgemeester Giuliani van New York en de gouverneur van Florida, Jeb Bush, de jongere broer van de president.

In beide gevallen kozen zij voor de aanval als beste verdediging. Vertellen wat eigenlijk niemand wil weten om te voorkomen dat de ontkende of vrijwillig vertelde feiten tegen je worden gebruikt. Het is de voortzetting van een traditie, waaraan eerder politieke figuren als Jesse Jackson, Edward Kennedy, Gary Hart, Bob Livingston, Henry Hyde, Newt Gingrich hun aandeel leverden.

Van Rudolph Giuliani (56) weten we nu dat hij impotent is sinds hij vorig jaar chemotherapie onderging om prostaatkanker te bestrijden. Niet dat iemand er naar vroeg of het graag wilde weten, maar de burgemeester zag aanleiding het persoonlijke feit vrij te geven in zijn echtscheidings-strijd op leven en dood.

De vorige openbare zet op dat bord werd vorige week gedaan door zijn echtgenote, actrice en tv-journaliste Donna Hanover (50). Zij eiste voor de rechter dat Giuliani verboden zou worden zijn `goede vriendin' Judith Nathan mee te nemen naar Gracie Mansion, de ambtswoning aan de East River, waar de familie Giuliani (met een zoon van 15 en een dochter van 11) ook een privé appartement bewoont. Dit in het belang van de kinderen.

Sinds Giuliani vorig jaar zijn voornemen te scheiden op een persconferentie meedeelde vóórdat hij zijn vrouw had ingelicht, slaapt hij op een logeerkamer in zijn ambtswoning. Giuliani verlaat het ambt eind dit jaar na twee termijnen die over het algemeen als succesvol worden beschouwd. Hij heeft Amerika's hardste stad bevrijd van een chronisch gevoel van onveiligheid en laten zien dat de `Big Apple' wel degelijk bestuurd kan worden. De meeste New Yorkers vinden hem niet aardig, maar wel effectief. Giuliani spaart zijn vijanden niet. Zo bedreigde hij het Brooklyn Museum of Arts met sluiting omdat het kunst vertoonde die zijn rooms-katholieke gevoelens kwetste.

De Republikeinse burgemeester zag vorig jaar af van een gooi naar het senatorschap van de staat New York nadat duidelijk was dat zijn ziekte hem belette voluit campagne te voeren tegen de Democratische kandidate Hillary Clinton, die de zetel uiteindelijk won. Naar Giuliani's advocaat dezer dagen heeft laten weten was het niet zijn echtgenote Donna Hanover, maar Judith Nathan (46) die hem bijstond in die moeilijke maanden. Hanover geeft noch om hem noch om de kinderen, aldus Giuliani's pitbull-raadsman.

De verklaring van impotentie moet nu waarschijnlijk suggereren dat hij geen verhouding had met mevrouw Nathan. Dat is van belang voor alimentatie en voogdij over de kinderen. De populaire pers in New York maakt overwerk om iedere onthulling uit te leggen, in dit geval met hulp van Viagra-specialisten.

Jeb Bush, die vorig najaar in Florida presideerde over de slordig verlopen verkiezingen, die George W. Bush uiteindelijk in het Witte Huis brachten, maakt een zachtaardiger indruk. Hij viel zijn echtgenote maandag niet aan. In tegendeel. Hij wilde alleen een aanzwellende geruchtenstroom afkappen door op een persconferentie met klem te ontkennen dat hij een verhouding had met een van zijn hoge ambtenaren. De betreffende Cynthia Henderson is een goed betaalde juriste die eerder in haar loopbaan een functie als bunny bekleedde bij plezier-imperium van Playboy. Bush verzekerde een verblufte buitenwereld dat hij veel hield van zijn vrouw Columba, die hij trouw was gedurende alle 27 jaren dat zij getrouwd waren. Binnenkort maakt Bush bekend of hij zich weer kandidaat stelt voor het gouverneurschap.

    • Marc Chavannes