Kortweg

Groene vakanties

Het Europees Centrum voor Eco Agro Toerisme (ECEAT) heeft De Groene Vakantiegids van Nederland, België en Luxemburg uitgegeven, met milieuvriendelijke overnachtingsadressen. Behalve informatie als `het water wordt verwarmd met zonnepanelen', ook oproepen om bedreigde fruitsoorten te redden.

*De Groene Vakantiegids van Nederland, België en Luxemburg, ƒ16 excl. verzendkosten. Best. 020-6681030 of via website: www.eceat.nlProvence

Wie wil wandelen of fietsen in de Provence kan bij Provence Grandeur Nature een verzorgde tocht boeken. De randonneur of fietser trekt van hotel naar hotel. Van een vierdaagse wandeling van Gigondas naar Bedoin (493,93 Euro) tot een achtdaagse rondreis van Cavaillon naar Cavaillon (704,31 Euro).

*Provence Grandeur Nature, 203 Oscar Roulet, 84440 Robion, Frankrijk. Tel. 00-33-490 766827 Email: pgn@provence–gr–nature.com Internet: www.provence-gr-nature.com

Kano

Er zijn vijf nieuwe kanoroutes gerealiseerd in het Groene Hart. De routes hebben verschillende lengtes en gaan door diverse gebieden. Bevaren kunnen onder meer worden: de Drecht, het Kagerplassengebied, de Langeraarse Plassen en de Oude Rijn. Aan de hand van routeboekjes vindt de kanovaarder zijn weg.

*Kanogidsjes à ƒ3,75 bij VVV Alphen aan den Rijn en sommige VVV's in de Groene Hart regio.

Belfast

British Travel Services heeft een nieuwe brochure met city trips en arrangementen voor korte vakanties naar Noord-Ierland. De accomodaties variëren van driesterren hotels tot bescheiden Inns.

*British Travel Services, Foeliestr 14-16, Amsterdam. Short Breaks brochure te bestellen via 020-4203355. Internet: www.ni-tourism.com en www.gotobelfast.com

BTS heeft samen met DFDS Seaways een nieuwe website: www.bts.nl/dfds. Op de site staat het gezamenlijke reisprogramma naar Schotland en Noord-Engeland. Zie ook de aanbiedingen: www.bts.nl

Wandelen in Hilversum

Hilversum is een groene en bomenrijke stad waar het goed wandelen is. Onlangs is het boekje Monumentaal Groen in Hilversum verschenen, met rondwandeling langs de groene oases van Hilversum. Er is een plattegrond en routebeschrijving van de wandeling. In het boek wordt ook de geschiedenis beschreven van o.m. de wijk Boomberg, het Rosarium en het Pinetum en wordt er aandacht besteed aan de in Hilversum voorkomende flora en fauna.

*Monumentaal Groen in Hilversum door Liliane Taudin Chabot ƒ25. ISBN 90-6550-191-6.. Uitg Verloren

Duitsland

Vanaf Pinksteren is er tijdens de weekeinden t/m 28 oktober weer een vaste dienstregeling op de lijn: Gerolstein-Daun-Kaisersesch in de Eifel: met de Schienenbus, een soort treinbus.

*Eifelbahn e.V., Postfach 1161, D-54561 Gerolstein, Duitsland. Tel. 00-49-6591-982880 Internet www.eifelbahn.de

Duiken

Op Bonaire vindt in juni weer het Duikfestival plaats. Duikamateurs en -specialisten komen bijeen om naar lezingen te luisteren én om te duiken. Hobbyduikers hebben de gelegenheid met experts het koraal te verkennen.

*Het volledige programma van het duikfestival is te vinden op: www.infobonaire.com

Meer info: Tourism Corporation Bonaire, Haarlem. Tel. 023-5430704

Wandelen

De ANWB brengt wandelboekjes op de markt over o.m. Toscane, de Pyreneeën en het Gardameer. De routes worden kort weergegeven met zwaarte, duur en hoogteverschil. Ook summiere informatie over horeca en bereikbaarheid.

*Wandelgidsen ANWB, ANWB-winkels en www.anwb.nl

Fietsen

Een herziene uitgave van de basisgidsen Landelijke Fietsroutes deel 1 en 2 is verschenen, de kaarten (schaal 1:150.000) zijn geheel vernieuwd en er zijn nieuwe routes toegevoegd. In deze gidsen wordt het totale netwerk van landelijke fietsroutes (LF-routes) - ruim 6000 km - beschreven en op losse kaarten weergegeven. Met behulp van dit netwerk is het eenvoudig zelf tochten samen te stellen naar elke bestemming in Nederland, vrijwel altijd over rustige plattelandswegen en vrijliggende fietspaden.

*Landelijke Fietsroutes 13e geheel herziene druk 2001, geniet of met spiraalband, resp. ƒ34,50 en ƒ39,90 per deel. Stichting Landelijk Fietsplatform, Postbus 846, 3800 AV Amersfoort. Tel. 033-4653656. Internet www.fietsplatform.nl

Scheepszaken

Zeilvakanties en arrangementen met traditionele schepen zijn te boeken bij De Scheepszaak in Abcoude. Ervaar de glorie van weleer op logger, schoener, galjas, langoustier, smack of chasse marée in de wateren van Europa. Zeil mee, actief of lui, zeilervaring is niet nodig. De bemanning bestaat uit échte zeelieden. Scheepszaken bemiddelt ook bij de verkoop van veelal houten kotters, klassieke jachten en andere traditionele schepen.

*De Scheepszaak, Stationsstraat 4, Abcoude. Tel. voor zeereizen 0294-288287, tel. voor bemiddeling 0294-288685