KINDERAGENDA

Baron

Wie wordt de twaalfde baron of barones van Ooit? Tot nu toe werd de baron/barones van Het Land van OOit gekozen door een geheime Baronale Commissie. Maar de Kleine Bazen (kinderen) uit de commissie vonden een internetverkiezing eerlijker en daarom kan ieder kind en ouder t/m 16 juni stemmen via internet. Een baron of barones van Ooit is altijd iemand die zich inzet voor het plezier van kinderen. Hij of zij ontvangt een `Baronale Zetel`, die zó ontworpen is dat er niet op gezeten kan worden. Want de baronnen en barones van het Land van Ooit zijn geen zittenblijvers. Genomineerden zijn: Aart Staartjes, Anky van Grunsven, Carry Slee, Frank Groothof, Hennie Huisman, Inge de Bruijn, J.K. Rowling, Johan Musseeuw, Leontien van Moorsel, Paul van Loon, Paul van Vliet, Pieter van den Hoogenband, Samson (van Samson & Gert) en Sandra Remmer. Website: www.ooit.nl Inl 0416-377775.

Brand

Begin maart raakten ruim 65 kunstwerken, illustraties en voorwerpen, die kinderboekillustratoren en kunstenaars zoals Annemarie van Haeringen, Wim Hofman en Hans Wap voor BoekieBoekie maakten bij een brand verwoest. In één klap was 10 jaar BoekieBoekie verdwenen. Om geld in te zamelen voor BoekieBoekie is aan illustratoren gevraagd een kunstwerk te schenken en de (benefiet)expositie met al die werken wordt zondag 20 mei om 14u feestelijk geopend. Kinderen kunnen ook meedoen: tot 18 mei kunnen tekeningen worden ingeleverd bij boekhandel De Kleine Kapitein, Meent 77, Rotterdam.

Annie M.G. Schmidt

Zondag zou ze 90 jaar geworden zijn, `de tweede koningin van Nederland' en daarom geven de Samenwerkende Kinderboekwinkels een Annie Schmidt-feestje op 19 of 20 mei. Kinderen (en hun ouders) worden uitgenodigd om zich als echte Annie Schmidt-figuur te verkleden (Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje, Floddertje, mevrouw Helderder, Minoes etc) en dan naar de Kinderboekwinkel te komen. Daar maken ze een foto die je een week later mag ophalen. Iedereen krijgt een roze (lievelingskleur van Annie) ballon met een kaartje waarop je je naam en adres schrijft. Laat de ballon los (hopelijk waait het een beetje) en daarna is het afwachten waar de ballon terechtkomt en of iemand je kaartje terugstuurt. Het kind van wie de ballon het verst komt wint de eerste prijs: een ballonvaart voor 2 personen, de tweede en derde prijs zijn een doos vol boeken van Annie M.G. Schmidt.

Als je aan katten denkt en aan Annie dan denk je aan juffrouw Minoes. Bij Boekhandel Donner in Rotterdam is het zondag 20 mei van 13-15u Annie M.G. Schmidt-dag en die staat in het teken van Minoes en kattengedichten o.a. uit Zie-Zo. Het theater in de kelder is omgetoverd in een Kattenplein. Kinderen van de musicalgroep van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam laten op een katse manier gedichten van Annie horen en zien. Katse neigingen van kinderen worden getest met spelletjes als muishappen en vissen vangen. Bij Hans de Heus kan iedereen zijn/haar naam laten kalligraferen op een poezenbladwijzer. Je kan je als poes laten schminken en laten fotograferen en om 14u reikt juffrouw Minoes prijzen uit aan de winnaars van de knip-kleurwedstrijd. Wedstrijdformulieren zijn te krijgen in de kelder van Donner en kunnen t/m zaterdag 19 mei worden ingeleverd.

In Dordrecht wordt iedereen zondag 20 mei om 14u verwacht bij het standbeeld De Giraf aan de Houttuinen (tegenover Dappen) om te zingen voor Annie. Moeder Dap (de moeder van Dikkertje) zal hier ook haar opwachting maken. Om de kinderen in Dordrecht een voorsprong te geven bij de wedstrijd worden de ballonnen losgelaten vanaf de toren van de Grote Kerk.

*Annie M.G. Schmidt-dag door de Samenwerkende Kinderboekwinkels in Amsterdam op za 19 mei van 12-14u op de Rozengracht 34 en de N.Z.Voorburgwal 344. Dordrecht: De Giraf, Groenmarkt 42, Dordrecht zo 20 mei om 14u. Eindhoven: De Boekenberg, Kleine Berg 48 za van 12-16u. Groningen: De Groningse Kinderboekhandel, Stoeldraaierstraat 42 za 19 mei van 14-16u. Den Haag: Alice in Wondeland, Piet Heinstraat 2 za 19 mei van 14-15u30. Rotterdam: De Kleine Kapitein viert het feest zo 20 mei tussen 14 en 16u in Villa Zebra (de Kinderkunsthal), Museumpark 30. Er is taart en limonade voor de Otjes, Floddertjes etc. om 16u worden de ballonnen opgelaten en het kinderkoor van de Rotterdamse Schoolvereniging zingt liedjes van Annie (zie ook hierboven bij Brand). Kattendag bij Boekhandel Donner, Lijnbaan 150 op 20 mei van 13u-15u. Utrecht: in de Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10 wordt er za 19 mei de hele dag voorgelezen uit de boeken van Annie, behalve de roze ballonnen, op de foto als Annie M.G. Schmidt-figuur krijgt iedereen ook nog een stekkie van de fuchsia. Om 15u signeert Pieke Stuvel haar boek Een bloes met armen (over haar ziekte borstkanker gezien door de ogen van haar toen negenjarige dochter Anna).

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker