Journalisten delen mee in succes krant

Journalisten van Het Financieele Dagblad hebben de afgelopen jaren vele tonnen verdiend als aandeelhouder van hun krant. De aandelen die ze in 1997 mochten kopen voor 1 gulden per stuk zijn in vier jaar tijd meer dan veertien keer zoveel waard geworden. Redacteuren die destijds intekenden op het maximale aantal van rond de 50.000 `certificaten' en niets hebben verkocht of bijgekocht, hebben een koerswinst gemaakt van bijna 700.000 gulden.

Het aandelenplan voor de medewerkers is vier jaar geleden ingevoerd bij de overname van Nederlands enige financiële krant door participatiemaatschappij HAL en ondernemer W. Sijthoff. Deze partijen kregen ieder een belang van 35 procent, terwijl er 25 procent direct beschikbaar was voor het personeel en 5 procent in vijf jaarlijkse porties voor nieuwe medewerkers. ,,Er is nu 27 procent geplaatst'', zegt M. Goudswaard, voorzitter van het orgaan dat de personeelsaandelen beheert.

De koers, die eenmaal per jaar door een externe deskundige wordt vastgesteld op basis van de resultaten, is sinds 1997 jaarlijks meer dan verdubbeld tot 14,42 gulden na de resultaten over afgelopen jaar. Eenmaal per jaar kunnen de aandelen onderling verhandeld worden. Als er meer aanbod is dan vraag, blijven er aandelen onverkocht. De twee andere grootaandeelhouders kunnen die stukken niet opkopen.

Het financiële belang van de medewerkers is gemiddeld ongeveer 100.000 gulden per persoon, maar volgens ingewijden hebben sommigen op papier een belang van meer dan 1 miljoen gulden in de krant. Goudswaard erkent dat medewerkers door hun certificaten wellicht anders gaan denken over een bod op de krant. Die werd bijvoorbeeld in 1997 belaagd door uitgever De Telegraaf, maar koos er toen voor om onafhankelijk te blijven. ,,Dat is inherent aan de opzet. Maar de drie aandeelhouders, HAL, Sijthoff en het personeel, zijn in 1997 overeengekomen dat het een investering voor de lange termijn was. Die termijn is tien jaar – en daar zijn we nog lang niet.''

Bij de invoering van het aandelenplan, stemde destijds ook een aantal medewerkers tegen. Hun principiële bezwaar was dat journalisten geen aandelen zouden moeten hebben omdat hun onafhankelijke oordeel beïnvloed kan worden door hun persoonlijke belangen bij het commerciële succes van de krant. ,,Daar heb ik nog nooit enig spoor van kunnen ontdekken'', zegt Goudswaard, die ook lid is van de hoofdredactie.

De forse koersstijging van de aandelen is te danken aan de groei van de krant door de toegenomen belangstelling voor financieel nieuws en voor persoonlijke financiën bij beleggers. De oplage is gestegen van 41.000 exemplaren in 1996 tot 71.000 in 2000.

    • Remmelt Otten