HET ZONNETJE IN HUIS (4/4)

Tijdens de opnames van de honderdste aflevering van de RTL-comedyserie Het zonnetje in huis, die op donderdag 31 mei wordt uitgezonden, blijkt dat de toegenomen populariteit van Het zonnetje ook een lichte schaduwzijde heeft. Het publiek in de studio lacht graag en hard, vaak al vóór de grap is gevallen. Als er door de personages iets grofs wordt gezegd, roepen ze `òòòh!'. `Zeg eens Òh' noemen de makers dat. Martine Bijl: ,,Bij de honderste aflevering was de sfeer inderdaad erg die van een schoolreisje. Dat ge-òòòh vind ik in het theater ook altijd zo vreselijk truttig klinken. Het komt deels doordat de mensen zo met John Kraaijkamp sr. meeleven. Als ik iets vreselijks tegen hem zeg, denken ze: `Ach, die oude Kraaij'.''

Martine Bijl (op de foto naast Kraaijkamp sr. op de bank) speelt de rol van Kat Bovenkerk, getrouwd met de goedmoedige Erik (Johnny Kraaijkamp jr.) en op constante voet van oorlog met haar inwonende schoonvader Piet (Johnny Kraaijkamp sr.). Bijl: ,,Ik vind niet dat mijn teksten zo hard zijn. Kat zit opgescheept met een zeer aanwezige egocentrische oude man die in het leven van anderen ingrijpt. Dat zou voor ieder huwelijk een behoorlijke belasting zijn. In opzet is het natuurlijk de Kraaijkampshow. Zijn zoon en ik ondersteunen slechts de hoofdrol. Alles draait om hem. En steeds weer merk ik hoe ongelooflijk geliefd hij is bij het publiek. Ze houden echt van hem.''

Doordat de serie zo lang loopt, is de opnamestudio een soort kantoor geworden, met een vijfdaagse werkweek en vaste werktijden. De medewerkers dragen Zonnetje-sokken, een Zonnetje-bodywarmer, of een Zonnetje-trui. Bij de honderdste aflevering was er een grote taart met een groepsportret erop. Martine Bijl: ,,We nemen niet het hele jaar door op, maar in een vaste periode van dertien weken, met één week voor iedere aflevering. In die periode voelt het inderdaad als naar kantoor gaan, maar dan wel een heel erg leuk kantoor.''

Het zonnetje in huis, RTL4, 20.30-21.00u.