`Hengelo' test nieuwe regels IAAF

Op de Fanny Blankers-Koen Games, die op tweede pinksterdag (4 juni) worden gehouden, wordt geëxperimenteerd met nieuwe regels van de Internationale Atletiek Federatie (IAAF).

Deelnemers aan de technische nummers krijgen in Hengelo twee in plaats van drie pogingen. Aanvankelijk zou tijdens de FBK Games de andere vernieuwing, dat bij één valse start onmiddellijk diskwalificatie volgt, worden getest, maar daarvoor hebben de organisatoren op nadrukkelijk verzoek ontheffing gekregen. Zij willen verstoring van het programma voorkomen, nadat het grootste atletiekgala van Nederland een jaar geleden wegens noodweer moest worden afgelast. De IAAF bleek gevoelig voor dat argument.

De nieuwe regels worden dit jaar getest bij wedstrijden met de status Grand Prix II, waartoe de FBK Games behoren. Als het experiment slaagt, volgt de algehele invoering een jaar later.

Een ander nieuwtje op de FBK Games is de 3.000 meter steeple voor vrouwen. De betrekkelijk nieuwe discipline is op verzoek van de Zwitserse atlete Anita Weyermann in het programma opgenomen. Zij wilde graag in Hengelo een poging doen om het wereldrecord (9.40,20) aan te vallen.

De organisatoren besloten het verspringen te schrappen en Weyermanns verzoek te honoreren, ook al zijn tot op heden slechts drie atletes voor dat nummer gecontracteerd. Om het risico uit te sluiten dat een eventueel wereldrecord niet kan worden erkend, dient het deelnemersveld te worden uitgebreid. Er moeten namelijk minimaal drie atletes finishen om een record in de boeken te krijgen.

Weyermann is niet de enige die in Hengelo een recordpoging onderneemt. Gete Wami (Ethiopië) en de Keniaanse loopsters Lydia Cheromei en Rose Cheruiyot hebben aangekondigd het wereldrecord op de 5.000 meter (14.28,09) te zullen aanvallen. Een geslaagde poging wordt in hun geval beloond met 100.000 gulden.

Kamiel Maase heeft besloten tijdens de FBK Games zijn eigen Nederlands record op de 10.000 meter (27.34,02) aan te vallen. Mocht hij slagen dan kan hij een extraatje van 10.000 gulden tegemoet zien.

De kwaliteit van het deelnemersveld heeft niet te lijden onder afwezigheid van `Mister Hengelo', Haille Gebrselassie, die herstelt van een blessure. Spelersmakelaar Jos Hermens en zijn medewerker Michel Boeting hebben klinkende namen naar de FBK Games weten te lokken. Onder hen maar liefst vier olympische kampioenen: de Duitster Nils Schumann (800 meter), de Keniaan Reuben Kosgei (3.000 meter steeple), de Wit-Russische Janina Korolchik (kogelstoten) en de Poolse Kamila Skolimowski (kogelslingeren).

Vanuit Nederlands perspectief zijn met name de middellange afstanden interessant. Bram Som en Marko Koers starten op de sterk bezette 800 meter, terwijl Gert-Jan Liefers op de 1.500 meter zijn internationale comeback maakt.