Gerard Tonen wordt directeur Orpheus-theater

Directeur Gerard Tonen (46) van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden wordt per 1 september mede-directeur van Orpheus, de schouwburg in Apeldoorn. Hij gaat daar met directeur Gerda Kroeze leiding geven aan de bouw van een nieuwe theaterzaal, een ontwerp van architect Herman Herzberger en wordt één van de grotere van het land. Tevens wordt het huidige theatercomplex gerenoveerd.

Tonen was elf jaar directeur van de Leeuwarder stadsschouwburg en heeft ervaring met nieuwbouw. In 1995 werd een compleet nieuwe schouwburg geopend in de Friese hoofdstad. Het aantal voorstellingen groeide daardoor van 160 naar 350. In 1997 vertrok Tonen uit Leeuwarden om directeur te worden van de Twentse Schouwburg in Enschede. Na twee maanden had hij het daar gezien, mede doordat de tekorten groter bleken dan hem zou zijn verteld. Hij had geen zin om ,,crisismanager'' te zijn. In Leeuwarden had men nog geen geschikte opvolger voor hem gevonden, waarna Tonen terugkeerde op zijn oude stek. Zijn vertrek is nu wel definitief. ,,Je kunt maar één keer terugkomen. Ik verlaat Leeuwarden met pijn, ik ben vergroeid met de stad. Maar het is nu tijd om nieuwe ervaringen op te doen.''