Geen kabeltram Nijmegen

Er komt definitief geen kabeltram in Nijegen. In de gemeenteraad bleek woensdagavond te weinig steun te bestaan voor de omstreden kabelbaan die het centrum en het toekomstige stadsdeel Waalsprong met elkaar moest verbinden. Een voor het najaar gepland referendum is nu overbodig geworden.

Het Nijmeegse college van B en W trok het voorstel voor de kabeltram woensdagavond in toen bleek dat slechts een minieme meerderheid van de raadsleden voor de aanleg was. Volgens het college was de steun onvoldoende voor een dergelijk ingrijpend project.

Zes jaar heeft de kabeltram, met gondels die aan kabels op 20 meter hoogte over het centrum en de Waal zouden gaan, de gemoederen in Nijmegen beziggehouden. Voorstanders presenteerden het project als een vernieuwende vorm van openbaar vervoer en als een publiekstrekker. Tegenstanders vonden een kabelbaan als openbaar-vervoeroplossing niet fijnmazig genoeg en spraken van `luchtfietserij'. Ook zou de politiek geen rekening houden met bezwaren van bewoners in het centrum van de stad.

Nijmegen verwacht grote verkeersproblemen als over een paar jaar het toekomstige stadsdeel Waalsprong gereed komt. Om te voorkomen dat de 30.000 inwoners met de auto over de bestaande brug naar het centrum zullen gaan, wil de gemeente het openbaar vervoer stimuleren. Over de manier hoe dat zal moeten nu de kabeltram van tafel is, heerst echter verdeeldheid in de Nijmeegse politiek, zo bleek woensdag.

Het college ziet het meest in hoogwaardig busvervoer, de oppositie wil ook andere mogelijkheden laten onderzoeken.