Free Record Shop zet kaarten op oude muziek

Free Record Shop wil miljoenen oude nummers digitaliseren en via internet aan de consument aanbieden. Of die daar behoefte aan heeft, maakt niet uit: ,,Waar aanbod is, ontstaat vraag.'

Internetdienst Napster zou de poten onder de stoel van de muziekindustrie wegzagen, klonk het de afgelopen twee jaar. Het gratis binnenhalen van muziek door consumenten met een internetaansluiting, leek artiesten, platenmaatschappijen en cd-verkopers veel geld te gaan kosten. Maar de rechter verbood Napster om nog muziek aan te bieden waar auteursrecht op rust.

Terwijl de muziekindustrie zich ongerust maakt over Napster en het illegaal branden van cd's, wekte oprichter en grootaandeelhouder Hans Breukhoven van winkelketen Free Record Shop gisteren de indruk daar in het geheel niet wakker van te liggen. ,,Ik heb zelf vroeger ook muziek gedownload met een bandrecorder voor een luidspreker, alleen heette het toen geen downloaden.'

Volgens hem wordt de winstdaling van ruim 19 procent die het bedrijf gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekendmaakte, niet veroorzaakt door het illegaal kopiëren van muziek, al dan niet via internet, maar door de hogere huren van de winkelpanden en de gestegen personeelsuitgaven. De totale huurkosten voor 2000-2001 bedragen naar verwachting bijna 39 miljoen gulden voor 299 vestigingen.

De personeelskosten hoopt het bestuur terug te dringen door de ,,effectiviteit per werknemer', of `samenwerker' zoals het bij Free Record Shop heet, te verhogen. Onder meer door `luisterpalen' te installeren hoopt het bedrijf het aantal medewerkers per filiaal te verminderen. De operatie zal niet tot ontslagen lijden.

Een andere oorzaak voor de winstdaling is dat jongeren steeds meer geld uitgeven aan mobiele telefonie, computerspellen, sms-berichten en dvd's en daarom minder geld overhouden voor cd's. Dat is de reden dat de winkels de afgelopen jaren steeds meer verschillende artikelen in hun assortiment hebben opgenomen. En, niet onbelangrijk, er is een gebrek aan grote artiesten met een gegarandeerde afzet van miljoenen cd's, aldus Breukhoven.

Breukhoven vindt Napster een minder grote bedreiging dan veel collega's uit de muziekbranche. Toch is hij bezig een eigen variant op Napster te ontwikken. Free Record Shop heeft in de kelder een schat aan materiaal ontdekt, zei Breukhoven gisteren. Miljoenen oude nummers die niet meer rendabel geperst kunnen worden zijn wel in digitale vorm via internet te verkopen. En: ,,Waar aanbod is, ontstaat vraag'. Samen met de Universiteit van Amsterdam is het bedrijf bezig een database te ontwikkelen vanwaar alle nummers kunnen worden gedownload. De muziek kan vervolgens thuis op een cd worden gebrand of via internet worden besteld. Een paar dagen later kan dan een kopie bij een filiaal van het bedrijf worden opgehaald.

Een datum voor ingebruikname van het systeem kon het bestuur gisteren niet noemen, maar de operatie loopt minder soepel dan gewenst, zo werd duidelijk. ,,Platenmaatschappijen zijn dinosauriërs', zei Breukhoven. ,,Ze zijn langzaam in beweging te brengen.' Bovendien zijn de muziekproducenten ook zelf bezig met de ontwikkeling van systemen om hun muziek via internet aan te bieden.

Toch zijn de voordelen van verkoop via internet nu al duidelijk, aldus Breukhoven gisteren. De e-commerce levert extra inkomsten op en ,,kannibaliseert niet op de winkelverkoop'. Uit onderzoek zou volgens Breukhoven blijken dat ,,een grote groep klanten' aankopen doet via internet omdat zij de winkels niet willen bezoeken. ,,Te veel herrie en mensen met ringen door hun neus', zouden sommige oudere klanten afschrikken. Verder is 20 procent van de aankopen via internet afkomstig uit het buitenland. Die verkoop zou Free Record Shop volledig mislopen zonder internet.

Gerectificeerd

Free Record Shop

In de illustratie bij het artikel Free Record Shop zet kaarten op oude muziek (in de krant van donderdag 17 mei, pagina 16) is de nettowinst over het afgelopen halfjaar '00/'01 in euro's weergegeven. Dat moeten guldens zijn. De nettowinst over het afgelopen halfjaar dat op 31 maart eindigde, bedroeg 9,7 miljoen gulden. De nettowinst over de voorgaande jaren is wel in guldens weergegeven.

    • Ronald Rovers