Elektrim moet uit PTC

Vivendi, Deutsche Telekom en het Poolse nutsbedrijf Elektrim moeten ophouden de degens te kruisen over de controle over het Poolse mobieletelefoniebedrijf PTC. Er is een eenvoudige en voor alle partijen eerlijke manier om de knoop door te hakken.

De Franse mediagigant Vivendi heeft een belang van 49 procent in een holding die 51 procent van PTC, het grootste mobieletelefoniebedrijf van Oost-Europa, in handen heeft. Vivendi heeft getracht het in financiële problemen verkerende Elektrim ervan te weerhouden om de controle over PTC over te dragen aan Deutsche Telekom, dat eigenaar is van de resterende 49 procent.

Vivendi heeft vooral bezwaar tegen het plan van Elektrim om aan PTC activa te verkopen in ruil voor 3,5 procent van de aandelen, en om die aandelen vervolgens aan Deutsche Telekom door te verkopen voor 400 miljoen dollar - waardoor de waarde van PTC omgerekend 11 miljard dollar zou bedragen in plaats van de door analisten geschatte 5 miljard dollar. Elektrim zegt dat het een soortgelijke deal aan Vivendi zou hebben voorgesteld, maar dat het Duitse concern meer geld bood.

De beweegredenen van Elektrim zijn eenvoudig te begrijpen. Het bedrijf kan het zich niet permitteren om actief te blijven in twee kapitaalsintensieve sectoren - energie en telecommunicatie. Het moet zijn belangen in een ervan afstoten. Vivendi wil geen buitensporig hoge prijs betalen voor een Pools mobieletelefoniebedrijf, omdat telecommunicatie niet langer tot zijn kernactiviteiten behoort. Maar Vivendi wil ook niet opgesloten worden als minderheidsaandeelhouder. Deutsche Telekom, dat in een aangrenzend land opereert, is waarschijnlijk de beste eigenaar voor PTC.

De door Elektrim voorgestelde transactie is op bijna iedere manier onwenselijk. Het zou niet alleen oneerlijk zijn tegenover Vivendi, maar het zou Elektrim ook in staat stellen om een substantiëel minderheidsbelang in PTC te behouden - vermoedelijk in de hoop dat in de toekomst naar de beurs te kunnen brengen. Gezien zijn zwakke financiële basis is dat een risico dat het Poolse bedrijf zich niet kan veroorloven.

Elektrim moet zijn volledige belang in PTC aan de hoogste bieder verkopen. Dat zou Vivendi in staat stellen om de touwtjes in handen te nemen of te vertrekken. Waarschijnlijk doet het bedrijf het laatste, waardoor Deutsche Telekom de controle over PTC kan overnemen. Het Duitse concern heeft zijn handen dan vrij om PTC desgewenst naar de beurs te brengen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Leslie de Quillacq