Don Quishocking overrompelt niet

,,Goedenavond en wat fijn dat u er bent'', zingen de heren van Don Quishocking grijnzend bij aanvang, want dit wordt een avond traditioneel ensemblecabaret. Tegelijk steken ze de draak met hun eigen verleden. Twintig jaar geleden viel de groep uiteen, na een glorierijke tijd die zuurzoet cynisch, kolderiek en alert op de modieuze bijverschijnselen van de jaren zeventig reageerde. En nu zijn de heren terug met een voorstelling die bedoeld was voor één juniweek in de Kleine Komedie in Amsterdam, maar die op veler verzoek ook elders te zien is. I Fossili heet hun comeback.

De fossielen van het vroegere cabaret hebben gewerkt volgens het vertrouwde procédé: poëtische liedjes en de poses die ze nu zelfspottend `standje Don Quishocking' noemen. Deels is het oud repertoire en deels nieuw, veelal over de erfenis van de groep en de ironie waarmee ze nu terugkijken op hun eigen linkse reputatie van toen. Soms lijkt het ook nog te gaan over een onuitgesproken conflict dat Don Quishocking ooit zou hebben geteisterd, zoals er vroeger ook vaak een scène was die het publiek en de spelers een wat ongemakkelijk gevoel gaf. Maar dat blijft onuitgewerkt, zoals er wel méér onuitgewerkt blijft – de heren houden hun optreden nu aan de bedaarde kant. Hooguit valt er enige korzeligheid te bespeuren als ze opmerken dat de stand-up comedy van tegenwoordig niets anders is dan wat Wim Kan en zijzelf ook al deden. Zelfs de aanwezigheid van de veel jongere Maaike Martens leidt niet tot iets dat dieper kerft in de gevoelens van middelbare mannen jegens jonge vrouwen. Haar rol is ondankbaar, en toch weet ze zich staande te houden in deze traditionele stijl. Alleen de muziek is wat aangepast aan vandaag: het fijnzinnige piano-toucher van Pieter van Empelen gaat af en toe gepaard met elektronisch ritme.

Overrompelend is I Fossili zodoende niet. Eerder een vermakelijke demonstratie van een verdwenen cabaretgenre, met een paar puntige grappen, mooie liedjes en een nostalgisch soort ironie. Mij beviel het wel, maar er is ook iets onbestemds aan. Alsof de heren zich er al bij voorbaat bij hadden neergelegd dat ze iets gedateerds aan het maken waren. Terwijl ze ook mans genoeg zouden zijn om aan te tonen dat er nog best iets te zeggen valt voor zulk geciseleerd cabaret.

Voorstelling: I Fossili, door De heren van Don Quishocking (George Groot, Jacques Klöters, Fred Florusse en Pieter van Empelen) en Maaike Martens.Gezien: 15/5 in Diligentia, Den Haag. Tournee t/m 9/6 en 25/9 t/m 19/12. Inl.:(035) 6218741.

    • Henk van Gelder