Denktank somber over West-Afrika, kritisch over Mbeki

Sancties tegen Liberia blijven ,,cruciaal'', het regionale leiderschap van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is ,,wankel'', en een opvlammen van een nieuw conflict tussen Ethiopië en Eritrea ,,zou geen grote vonk nodig hebben''. Dat zijn enkele conclusies uit het jaarlijkse onderzoeksrapport van de invloedrijke Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS).

Het IISS is pessimistisch over West-Afrika nu het conflict in Sierra Leone is overgeslagen naar de buurlanden Liberia en Guinee. De Liberiaanse president Charles Taylor wordt de belangrijkste onruststoker van de regio genoemd en een aanhoudende economische druk op zijn regering door sancties of het dreigen met sancties is ,,cruciaal''. Maar alleen een omvattende, regionale aanpak van de problemen in het gebied ,,kan effectief zijn'', aldus het IISS. Het pleit dan ook voor een uitbreiding van de VN-vredesmacht in Sierra Leone, UNAMSIL, maar erkent tegelijkertijd dat de internationale gemeenschap hiertoe moeilijk te bewegen zal zijn.

Ook in de Democratische Republiek Congo ziet het IISS het somber in, ondanks de verzoenende toon van president Joseph Kabila. De door oorlog geruïneerde Congolese economie zal ook na een potentieel vredesakkoord aanzienlijke buitenlandse steun moeten krijgen, schrijft het IISS. Op de korte termijn is het onrealistisch een ,,levensvatbaar'' Congo te verwachten, ,,zeker niet in het licht van de Westerse tegenzin om grote contingenten vredestroepen bij te dragen.''

De Zuid-Afrikaanse president Mbeki wordt gekritiseerd omdat hij tot dusverre heeft nagelaten het voortouw te nemen in zuidelijk Afrika. Robert Mugabe van Zimbabwe is daar volgens het IISS zeker niet toe in staat: ,,[Mugabe's] buitensporigheden hebben hem elke geloofwaardigheid als regionale leider doen verliezen die hij eventueel had bezeten''.

Het einde van het grensconflict tussen Ethiopië en Eritrea noemt het IISS een positieve ontwikkeling, maar de denktank waarschuwt dat het vorig jaar gesloten vredesbestand broos blijft. ,,Er is geen grote vonk voor nodig om opnieuw een oorlog te doen oplaaien zeker als daarbij de kleine omvang en de beperkte bevoegdheid van de VN-macht in aanmerking genomen wordt.''