De teloorgang van het bordeel

Iedereen had het voorspeld, het is ook gebeurd en nu heeft Zembla er een documentaire over gemaakt: door de opheffing van het bordeelverbod verdwijnt illegale prostitutie ondergronds.

Eerst kon Maria uit de Oekraïne nog achter het raam werken, nu verspreidt ze haar 06-nummer, of dat van haar pooier Oleg, in vage koffiehuizen of op het internet. Het is voor de politie niet te controleren. Vrouwenhandel is nog moeilijker op te sporen dan het al was. De GGD kan haar niet meer bereiken om condooms uit te delen of voorlichting te geven.

Hetzelfde geldt voor Jessica uit Ghana. Eerst werkte ze in een erkende `relaxclub'. Nu bevredigt ze hoerenlopers op een kamertje in Amsterdam-Zuidoost. De informatie gaat rond in de koffiehuizen. De positie van Jessica is er, zacht gezegd, niet beter op geworden.

Jammer aan de documentaire van Zembla is dat Maria, Oleg en Jessica er niet in voorkomen. De zichtbare bovenlaag van de prostitutiewereld is geïnterviewd. De legale exploitant, de Nederlandse prostituee, de mevrouw van het Prostitutie Informatie Centrum en de rechercheur van de zedenpolitie. Ze hebben het over de leegloop in het legale circuit na de opheffing van het bordeelverbod, over de groei van het zwarte circuit en alle mogelijke uitwassen die dat met zich meebrengt. Maar het illegale circuit zelf wordt niet zichtbaar gemaakt. Of dat de makers te verwijten is, is maar de vraag. Doordringen in de wereld van illegale prostitutie en vrouwenhandel, daar kunnen filmen en vragen stellen, is ontzettend moeilijk. Waarschijnlijk niet te doen. Maar het was zo mooi geweest.

Nu is de documentaire vooral informatief, maar niet bijzonder spannend of sprankelend. Het aloude recept: interview 8 mensen, snij het door elkaar, rangschik de citaten op onderwerp en verbindt het door een commentaarstem.

Bordeelhouder: ,,Er is een leegloop. Er zijn nu 4.500 vacatures.''

Zedenagent: ,,De illegale meisjes zijn verdwenen. In een club waar eerst 15 meisjes zaten, zitten er nu nog maar een paar.''

GGD: ,,Dat is onze grote zorg, die kunnen we niet meer bereiken.''

Raamexploitant: ,,Ik heb 16 van de 21 ramen leegstaan. De rest werkt misschien 3-hoog achter, gedwongen.''

Bordeelhouder: ,,Als het zo doorgaat, is er straks geen club meer over. Het verdwijnt allemaal in het GSM-circuit.''

Hoofdcommissaris: ,,Dat is een probleem voor ons, dat is niet te controleren.''

Zembla maakt ook duidelijk dat prostitutie nog lang geen `normaal geaccepteerd' beroep is. Banken en verzekeraars doen moeilijk — ze willen geen hypotheek geven, geen zakelijke rekening openen en geen verzekering afsluiten. Ook dat is niet nieuw. Klachten hierover uit de branche zijn eerder breed uitgemeten in de media.

Maar het wordt netjes op een rij gezet. Mariska Majoor van het Prostitutie Informatie Centrum vindt het ,,schijnheilig, superhypocriet en heel erg irritant''. Ze is teleurgesteld in Nederland, zegt ze. Zo wordt het beeld gecreëerd van financiële en administratieve instellingen die weigeren te accepteren dat prostitutie normaal moet worden.

Zembla, VARA/NPS, Ned.3, 21.17-22.00u.

    • Yasha Lange