Bruidspaar actief in de PR en consultancy 2

Door de internationale carrière van haar vader, verkeerde Laurentien Brinkhorst vaak in het buitenland. Daardoor leerde ze vroeg op eigen benen staan.

Laurentien Brinkhorst (34) wist al vroeg wat ze wilde. Haar ouders noemde haar aanvankelijk Petra, naar haar grootmoeder Petronella. Maar op haar twaalfde jaar besloot ze zelf dat zij zich liever Laurentien liet noemen, een samentrekking van de namen van haar vader Laurens Jan en haar moeder Jantien. ,,Op een dag kwam ze thuis en zei: `Vinden jullie het erg om me voortaan bij mijn tweede naam te noemen?'', herinnert haar vader zich.

Die beslistheid lijkt een kenmerk van de vrouw met wie prins Constantijn vandaag in het huwelijk treedt. Ambitieus, daadkrachtig en enthousiast, zo wordt de dochter van de minister van Landbouw door mensen in haar omgeving omschreven. Maar ook sociaal en trouw.

Petra Laurentien Brinkhorst werd op 25 mei 1966 geboren in Leiden, waar haar vader lector was aan de universiteit. Door zijn snelle promoties – eerst tot hoogleraar Europees recht, daarna tot staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl en vervolgens tot hoofd van de delegatie van de Commissie van de Europese Gemeenschappen in Japan – verhuisde het gezin achtereenvolgens naar Groningen, Den Haag en Tokio.

Volgens haar vader was Laurentien een kind dat goed kon leren, maar haalde ze net als andere kinderen ook wel eens kattenkwaad uit. ,,Toen ze op de middelbare school zat, is ze op 1 april de rectorskamer ingeslopen naar de omroepinstallatie van de school. Ze heeft toen omgeroepen dat de lessen afgelopen waren en dat iedereen naar huis mocht. Daarvoor heeft ze de volgende dag natuurlijk geweldig op haar donder gehad''.

Na haar eindexamen aan het Franse lyceum in Tokio keerde Laurentien terug naar Nederland, om geschiedenis te studeren in Groningen. ,,Maar ze was bitten by the bug'', zegt haar vader. ,,Het buitenland bleef trekken.'' Nog voordat haar ouders terugkeerden naar Nederland, vertrok Laurentien naar Londen, waar ze politieke wetenschappen ging studeren. ,,Ze stond al vroeg op eigen benen'', aldus haar vader.

Van Londen verhuisde Laurentien naar Californië, voor een universitaire studie journalistiek. Naast een stage bij CNN in Atlanta probeerde ze het vak uit bij de Haagsche Courant. Volgens oud-hoofdredacteur Rob Soetenhorst had ze talent en was ze zeer gedreven. ,,Ze wilde overal op af en stelde goede vragen. Haar schrijfstijl was heel helder.'' Toch verkoos ze een carrière in de public relations boven de journalistiek. Soetenhorst is daar niet verbaasd over. ,,In ons vak sta je altijd aan de zijlijn en Laurentien houdt er juist van om zelf aan de touwtjes te trekken'', zegt hij.

Sinds 1992 woont en werkt ze in Brussel, de stad waar ze vijf jaar geleden ook prins Constantijn, die ze al sinds haar achttiende kende, weer tegenkwam. Haar eerste werkgever was het European Policy Centre, waar ze zij aan zij werkte met Max Kohnstamm, de `peetvader' van Europa. Volgens Kohnstamm is Laurentien net zo'n perfectionist als haar vader. ,,In het begin heeft ze behoorlijk aan zichzelf getwijfeld, maar gaandeweg groeide ze in haar werk. Ze is een moedig jong mens, een sterke persoonlijkheid die zich niet snel laat afschrikken.''

Laurentien jobhopte van het ene PR-bureau naar het andere. Ook werkte ze voor sigarettenfabrikant Philip Morris, waar ze werd ingezet in de strijd tegen de anti-rooklobby. In Vrij Nederland leverde dit Laurentien, zelf een rookster, de bijnaam `prinses Nicotientje' op. Vorig jaar bereikte haar carrière een hoogtepunt, toen ze een plaats kreeg in de directie van het prestigieuze PR-adviesbureau Adamson BSMG Worldwide.