Bruidspaar actief in de PR en consultancy 1

Vanmorgen zijn in Den Haag prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst voor de wet getrouwd. De prins is een beschaafde jongeman.

`Reservekoning' is het predikaat dat prins Constantijn kreeg toegemeten in de pers, nadat hij in december vorig jaar zijn verloving met Laurentien Brinkhorst had bekendgemaakt. De aankondiging van het huwelijk leidde tot speculaties dat de jongste zoon van koningin Beatrix werd klaargestoomd tot troonopvolger. Sommigen achten hem geschikter dan Willem-Alexander. Constantijn Christof Frederik Aschwin, prins van Oranje-Nassau, jonkheer Van Amsberg, heeft een vrijwel onbesproken reputatie.

`Tijntje', zoals zijn moeder hem noemde, werd op 11 oktober 1969 geboren in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Hij had een tamelijk onbezorgde jeugd. Constantijn stond als jongen bekend als een tikkeltje brutaal. Zijn moeder moest het af en toe ontgelden. Toen zij hem bij een knieoperatie wilde geruststellen, bekte hij haar volgens een van de aanwezige artsen toe: ,,Dat kan jij makkelijk zeggen, jij bent stokoud, jij voelt geen donder meer.'' Van die opvliegendheid is bij de Constantijn van nu niets meer terug te vinden. Nadat hij in 1987 was geslaagd voor zijn VWO-examen, ontwikkelde hij zich tot een serieuze, sociaal vaardige jongeman. Na talencursussen in Frankrijk en Italië begon hij aan een studie rechten in Leiden. Net als zijn broer Willem-Alexander werd hij lid van het studentencorps Minerva. Maar terwijl zijn broer de bijnaam `prins pils' verwierf, organiseerde Constantijn congressen. Zijn voormalige hoogleraar H. Schermers noemt hem ,,een bovengemiddelde student en een beleefde jongen, die net als de andere studenten behandeld wilde worden''. Hij herinnert zich dat de prins wel eens last had van opdringerige studiegenootjes.

Constantijn krijgt geen uitkering van rijkswege en moet daarom zelf in zijn onderhoud voorzien. Vanaf 1996 werkte hij stage bij het kabinet van Europees Commissaris Hans van den Broek in Brussel. Het werd zijn taak om de contacten te onderhouden met de Europarlementariërs. In dit Brusselse circuit kwam hij opnieuw in contact met Laurentien Brinkhorst, die hij al van jongs af aan kende.

Volgens Europarlementariër Ria Oomen (EPV) liet Constantijn zich in Brussel nooit voorstaan op zijn afkomst. ,,Notities ondertekende hij simpelweg met C. van Oranje. Veel mensen in Brussel wisten niet eens dat hij een prins was.'' Toen Van den Broek in 1999 zijn functie neerlegde, kwam er ook een einde aan de baan van Constantijn. In het voetspoor van zijn broer Friso volgde hij een managementopleiding aan het prestigieuze instituut INSEAD in Fontainebleau. Ook daar viel hij nauwelijks op tussen de andere studenten. ,,Hij is van nature zo gewoon dat er niets bijzonders over hem te melden valt'', zegt studiebegeleidster Sylvie Normand.

Alleen bij wijze van uitzondering neemt Constantijn in zijn hoedanigheid van lid van het koninklijk huis deel aan publieke evenementen. Eind vorig jaar verraste Constantijn de pers door zelfverzekerd te verklaren dat hij en zijn aanstaande echtgenote bereid zijn Willem-Alexander in de toekomst terzijde te staan. In het televisie-interview dat de NOS dinsdag uitzond, lichtte hij toe dat hij er nooit serieus rekening mee heeft gehouden dat hij wegens de `affaire-Máxima' zijn broer zou moeten vervangen als troonopvolger.

De afgelopen maanden was de prins werkloos. Hij vulde zijn dagen met het voorbereiden van zijn bruiloft en het organiseren van etentjes (Laurentien kan volgens vrienden en familie niet koken). Eerder deze week werd bekend dat het paar verhuist naar Londen. Constantijn gaat werken bij het internationale consultancybureau Booz-Allen Hamilton.

    • Claudia Kammer