Boycot leden parlement EU tegen Esso

Leden van het Europees Parlement roepen consumenten op producten van oliemaatschappij Esso te boycotten. Hiermee willen zij protesteren tegen de Amerikaanse verwerping van het Kyoto-verdrag.

Eerder deze maand begonnen Britse milieuactivisten in Groot-Brittannië een actie om Esso schade te berokkenen.

Moedermaatschappij van Esso, ExxonMobil, zegt vandaag in een verklaring dat de acties en de boycot van de Esso-producten zinloos zijn en contraproductief werken. ,,Volgens ons hebben de acties geen enkele invloed op de Amerikaanse overheid. Ze kunnen alleen maar schade berokkenen aan duizenden exploitanten van de Esso-benzinestations.''

De leden van het Europees Parlement die de actie begonnen zijn vertegenwoordigen linkse partijen en partijen uit het politieke midden. Sarah Ludford, lid van het Parlement namens de Britse Liberals, verklaarde gisteren Europeanen ,,aan te willen moedigen hun kracht als consument en invloed op de markt te gebruiken om een signaal af te geven om de klimaatverandering tegen te gaan.''

Volgens Ludford is het aanpakken van Esso en Exxon een gelegitimeerd middel om milieuproblemen op te lossen. De parlementairërs vinden het niet nodig andere concerns dan 's werelds grootste olieconcern ExxonMobil aan te pakken, omdat volgens hen ExxonMobil ,,niet wil accepteren'' dat uitlaatgassen opwarming van de aarde veroorzaken.

De parlementariërs menen dat druk van ExxonMobil op de Amerikaanse overheid ertoe heeft geleid dat president Bush het Kyoto-akkoord in maart heeft verworpen. Volgens hen hebben de Amerikaanse olie- en gasindustrie 25,4 miljoen dollar bijgedragen aan de verkiezingskas van Bush.

ExxonMobil verklaarde dat de beslissing van Bush het Kyoto-akkoord te verwerpen bijgedragen heeft aan ,,een debat over meer effectieve manieren dan `Kyoto' om de uitdaging van de opwarming van de aarde tegen te gaan'. Volgens ExxonMobil zouden ,,ontwikkelde landen door het Kyoto-verdrag grote kosten moeten maken, terwijl daarmee maar weinig op het gebied van de uitstoot van uitlaatgassen bereikt zou worden''.

De eerder deze maand begonnen actie in Groot-Brittannië heeft als doel Britse Esso-stations te boycotten. Beroemdheden zoals model Bianca Jagger, acteur Ralph Fiennes en muzikante Annie Lennox steunen deze actie.