BOEKEN

Tangled Up in Tapes

Dundas, Glen. Thunder Bay, Ontario, SMA Services. 1999 (1987). Gezaghebbend totaaloverzicht van Dylans optredens, met setlists, besprekingen van nummers etcetera. Onmisbaar voor `Bobcats'.

Lyrics, 1962-1998 Dylan, Bob. Knopf, 2001. Het hele oeuvre aan teksten, van realistische, surrealistische (`Inside the museums/Infinity goes up on trial') en komische (`The comic book and me/just us/we caught the bus') tot religieuze en domweg stompzinnige (`Wiggle, wiggle, wiggle/Like a bowl of soup/Wiggle, wiggle, wiggle/Like a rolling hoop'). De bundel met teksten bevat ook eerder apart gepubliceerd naïef-expressionistisch tekenwerk van de zanger.

Verschijnt binnenkort.

Tarantula Dylan, Bob. St. Martin's Press, 1994. Dylans poging tot prozagedichten, uit zijn psychedelische jaren en die voor het eerst verscheen in 1971. Vooral een poging.

Song and Dance Man III. The Art of Bob Dylan Gray, Michael. Continuum, 2000. Verpletterende derde editie van een literaire Dylan-exegese die voor het eerst verscheen in de jaren zeventig. Zowel de hemel ingeprezen als verafschuwd. Voor de absolute liefhebber.

Bob Dylan. Behind the Shades. Take Two Heylin, Clinton. Summit Books, 2000. Biografie door en voor Britse Dylan-kenners en verzamelaars. Massieve hoeveelheid feiten en citaten over Het Werk, weinig over Het Leven.

Dylan Behind Closed Doors. The Recording Sessions, 1960-1994 Heylin, Clinton. Penguin, 1996. Vakkundig overzicht van Dylans geniale, bizarre, slonzige maar altijd onnavolgbare werk in de studio.

Bob Dylan. A Life in Stolen Moments. Day by Day Heylin, Clinton. Schirmer, 1996. Bob Dylans openbare leven van dag tot dag. Voor de onstuitbare liefhebber.

Like the Night. Bob Dylan and the Road to the Manchester Free Trade Hall Lee, C.P. Helter Skelter, 1998. Persoonlijke reconstructie van Dylans Britse tournee in 1966, culminerend in het legendarische (`Judas!') concert in Manchester.

Invisible Republic. Bob Dylan's Basement Tapes Marcus, Greil. Picador, 1998. Erudiete, soms pedante analyse van Dylans meest kolderieke en nihilistische werk, The Basement Tapes, geheel geplaatst in de traditie van de Amerikaanse volksmuziek. In 1997 is bij Nijgh & Van Ditmar de Nederlandse vertaling verschenen: Stemmen uit de Kelder.

Razor's Edge. Bob Dylan and the Never Ending Tour Muir, Andrew. Helter Skelter, 2001. Verslag van Dylans onophoudelijke, eigenzinnige en zeer wisselvallige tournees sinds 1988. Verschijnt binnenkort.

No Direction Home. The Life and Music of Bob Dylan Shelton, Robert. Da Capo Press, 1997 (1986). Langverwachte, maar bij verschijning in 1986 teleurstellende biografie door de New York Times-journalist die Dylan in 1961 ontdekte. Uitputtend gedetailleerd over de eerste helft van diens loopbaan.

Bob Dylan Scaduto, Anthony. Helter Skelter, 1996 (1971). Eerste Dylan-biografie, destijds verslonden door diens aanhang. Vooral over Dylans vroege carrière.

Down the Highway. The Life of Bob Dylan Sounes, Howard. Doubleday, 2001. Journalistieke biografie, met veel informatie over liefdes- en geldzaken en de onthulling van Dylans tweede huwelijk, met zangeres Carolyn Dennis. Onlangs in het Nederlands verschenen: Down the Highway, het Leven van Bob Dylan, Het Spectrum, 2001.

Dylan Spitz, Bob. Norton, 1991. Al te vlotte biografie, met weinig artistieke pretentie, maar veel anekdotes, roddel en achterklap.

The Dylan Companion. A Collection of Essential Writings about Bob Dylan Thompson, Elizabeth (red.). Delta, 2001. Zeer lezenswaardige bundel met lovende, sceptische en vernietigende commentaren op het werk van Bob Dylan.

Bob Dylan In His Own Words Williams, Chris. Omnibus Press, 1993. Compilatie van nurkse, hilarische, semi-diepzinnige en cynische Dylan-citaten over tal van onderwerpen (,,Protest is een woord uit een pretpark'').

Bob Dylan: Performing Artist Williams, Paul. Omnibus Press, 1994-2000. Tweedelige, breedsprakige analyse van Dylans muziek en optredens.

Bob Dylan De Jong, Sjoerd. Mets en Schilt, 2000. Handzame Nederlandstalige schets van Bob Dylans complete muzikale carrière. Van geboorteplaats Duluth tot Bologna en van zijn eerste gedicht voor moederdag tot het nummer Not dark yet.