Bezorgde D66'ers naar lokale partijen

In zeker negen Nederlandse gemeenten verdwijnt D66 uit de gemeenteraad, doordat raadsleden overstappen naar lokale partijen. Zij doen dit uit angst hun D66-zetel te verliezen bij de verkiezingen maart volgend jaar.

In Harderwijk ging D66 op in Stadspartij Harderwijk. In Borssele richtten de drie D66 raadsleden Borssele Lokale Partij op. In Nijmegen vertrok een D66-raadslid naar Nijmegen Nu. In Maassluis vertrok een D66'er naar Leefbaar Maassluis.

In Jacobswoude ging D66 op in Gemeentebelang. In De Lier verenigden PvdA en D66 zich onlangs in een progressieve dorpspartij.

,,Wie gemeentelijk actief wil zijn', zegt J. Kemna, van de stichting Burgerparticipatie, die de belangen van lokale partijen in Nederland behartigt, ,,opereert niet onder de vlag van D66. Ook al hebben ze nog zo'n goed programma. Met `leefbaar' in je naam maak je meer kans.'

E. Broekema, tot twee maanden geleden voorzitter van D66 in Jacobswoude, is nu bestuurslid van Gemeentebelang ,,We konden niemand meer vinden om de D66-zetel in de gemeenteraad te bemannen. Dat betekent het politieke einde van de afdeling.'

LOKALE POLITIEK pagina 3

    • Jutta Chorus