Beurzen volgen koerswinsten Nasdaq en Dow

Na een slechte eerste helft van de week maakte de Amsterdamse AEX vanochtend een winst van 1,2 procent naar een stand van 592 punten aan het begin van de middag. Analisten zoeken de verklaring hiervoor in het vertrouwen dat uit de koerswinsten die de beurzen in New York gisteren behaalden zou blijken. De technologiebeurs Nasdaq sloot gisteren 3,9 procent hoger, de Dow Jones met meer traditionele fondsen maakte 2,9 procent winst.

In Amsterdam waren de technologie- en telecomfondsen, met de Nasdaq in het achterhoofd, het meest populair bij beleggers. ,,Voor beleggers die op de korte termijn denken, zijn die fondsen het meest aantrekkelijk omdat er zoveel beweging in zit'', zei een analist. Producent van chipmachines ASML boekte 6,9 procent winst. Kabelbedrijf UPC kon 5,4 procent bijboeken, KPN Qwest 7,5 procent.

Andere stijgers waren telecomfonds KPN en technologieconcern Philips. Van de 25 aan de AEX genoteerde hoofdfondsen boekten er 22 winst, alleen Ahold, Gucci en Buhrmann noteerden koersverliezen.

Detailhandelsconcern Ahold stond tegen het einde van de ochtend op een koersdaling van 1 procent naar 35,47 euro. Het concern maakte eerder deze week gestegen omzetcijfers bekend, zowel bij supermarktketen Albert Heijn als bij concerndochter Schuitema, die de C1000-winkels exploiteert. Ook in de Verenigde Staten behaalden de 340 winkels van Ahold omzetstijgingen. Het grootste detailhandelsconcern van Groot-Brittannië, Tesco, maakte gisterenmiddag bekend haar expansie naar Oost-Europa door te willen zetten. Ahold probeert haar marktpositie in Polen en Tsjechië uit te breiden.

De Europese effectenbeurzen zijn vanmorgen zonder uitzondering behoorlijk hoger begonnen. Op alle beurzen werd voor de verklaring van die winst verwezen naar de resultaten op Amerikaanse beurzen. Beleggers op de beurzen in New York waren verheugd over de renteverlaging waartoe de Amerikaanse centrale banken dinsdag hadden besloten. De stijging van de Amerikaanse koersen was een verlate reactie op de lagere rente. Woensdag werd bekend dat de stijging van de consumentenprijzen in de VS de afgelopen maand kleiner is uitgevallen dan was verwacht. Dat baant de weg voor een verdere verlaging van de Amerikaanse rente en dat gaf de beleggers, ook die in Europa, hoop.

Net zoals in Amsterdam waren in Londen de technologie- en telecomfondsen gewild. Producent van telefoononderdelen Marconi deed daaraan mee na investeerders verzekerd te hebben dit jaar voldoende winst te behalen. De FTSE-index won vanochtend 1,2 procent op 5.956 punten.

In Frankfurt stegen vooral softwareproducent SAP en producent van halfgeleiders Infineon. De aandelen van vliegtuigmaatschappij Lufthansa wonnen licht met 0,5 procent naar 22,10 euro. Beleggers lieten zich maar weinig afschrikken door de pilotenstaking van Lufthansa. De Duitse index boekte 0,8 procent winst en stond tegen het middaguur op 6.201 punten.

Ook de effectenbeurs van Tokio heeft vandaag duidelijk kunnen profiteren van de stijging van de aandelenkoersen in New York op de dag ervoor. De Nikkei-index ging omhoog met 216 punten tot 13.910. De stijging komt neer op 1,6 procent.