Wie is waar

Containeroverslagbedrijf ECT uit Rotterdam verliest per 1 september zijn directeur Personeel en Organisatie Hans de Ruiter aan Heineken Nederland. De Ruiter gaat dezelfde functie uitoefenen bij de bierbrouwer, waar hij ook terechtkomt in de groepsdirectie. Bij ECT wordt De Ruiter opgevolgd door Jasper Hooykaas. ECT-bestuursvoorzitter Carel van den Driest beschouwt het vertrek van De Ruiter als ,,een gevoelig verlies'' voor ECT, dat momenteel met de vakbonden een flink robbertje uitvecht over de arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf. Zelf zegt De Ruiter na vijftien jaar haven en twaalf jaar ECT een ,,nieuwe uitdaging'' te willen.

Een andere opmerkelijke transfer bij ECT is het vertrek van R.L.M. Sponselee naar het Amsterdamse containeroverslagbedrijf Ceres van de Amerikaan Kristof Kritikos. Sponselee wordt algemeen directeur. Amsterdam heeft een `state-of-the-art' containerterminal gebouwd in het westelijk havengebied.

Op 24 april was er opmerkelijk nieuws rond marktonderzoeker Emis. De gehele raad van commissarissen was opgestapt, onder leiding van president Arie van der Zwan. Vorige week werd bekend dat het bedrijf, waar ook opiniepeiler Interview deel van uitmaakt (opgericht door Maurice de Hond), weer een nieuwe groep toezichthouders heeft. Dat zijn: Herman Bouwman (48), directievoorzitter van Koninklijke Douwe Egberts, Arie van Leusden (57), vice-president Sales & Marketing van Lucent Technologies Benelux en Scandinavië en Rob Bonnier (58) president-commissaris. Bonnier was ooit bestuurder bij papierfabriek KNP BT, waar hij in 1997 noodgedwongen vertrok. Een jaar later, toen KNP BT voor een ingrijpende strategische opsplitsing stond, stapte ook daar bijna de hele raad van commissarissen op.

Ben je nog geen week directeur van de Keukenhof, belt de adjudant van de koningin. Of het verloofde paar, prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta, over vijf dagen hun eerste uitje als verloofd paar in de Keukenhof mogen houden. Het overkwam Jaap van Riesen vorige week. ,,Ik dacht `wat gebeurt me nou?' Ik heb zelf nog moeite om tulpen van narcissen te onderscheiden. Ik liep hier nog rond als consument, niet als manager. Maar we waren trots hoor en heel zenuwachtig.'' Van Riesen en het personeel (300 man in de Keukenhof-maanden) hadden precies 4,5 dag om alles voor te bereiden. Hij somt op: ,,We moesten 5.000 oranje tompoucen laten maken. Beveiliging moest er zijn en ambulances. Het personeel moest paraat staan en we moesten ruimte vinden voor zo'n 100 persfotografen. Uiteindelijk is er geen tulp plat gegaan, en hebben we wel twintig minuten met Het Paar gepraat. Het was geweldig.''

Wie kennelijk ook wakker liggen van de koninklijke verloving zijn de directeur van Royal Leerdam J. van Eendenburg en de directeur van voedingsconcern Cosun C. Menkhorst. Ze zijn lid van het onlangs opgerichte Nationaal Oranje Comité net als een reeks burgemeesters die ieder het huwelijksfeest naar hun stad willen lokken. In een bedelbrief aan bedrijven, een maand geleden, vraagt het comité een bijdrage voor een Nationaal Cadeau.

    • Frederiek Weeda