Ultimatum aan rebellen Macedonië

De Macedonische regering heeft de Albanese rebellen tot morgenmiddag twaalf uur de tijd gegeven om de wapens neer te leggen of het land te verlaten. Het ultimatum is de eerste daad van de nieuwe regering van nationale eenheid in Macedonië.

Een regeringswoordvoerder sprak van ,,de laatste deadline aan burgers en terroristen'. Voldoen de rebellen niet aan de oproep, dan ,,zullen we adequate maatregelen nemen om de dreiging voorgoed te elimineren', zei hij.

De afgelopen weken zijn de gevechten tussen het Macedonische regeringsleger en de Albanese rebellen in het noorden van het land opnieuw opgelaaid. Vanochtend kwamen Macedonische soldaten urenlang onder vuur te liggen nabij het dorp Slupcane. De rebellen strijden voor meer rechten voor de Albanese minderheid in Macedonië, die volgens eigen zeggen eenderde deel van de totale bevolking uitmaakt.

Intussen zitten duizenden burgers, voornamelijk Albanese boeren, in de dorpen in het noorden gevangen. Deze burgers kunnen niet vertrekken wegens de vele beschietingen door het regeringsleger, zeggen de rebellen. De Macedonische autoriteiten verklaren daarentegen dat de boeren worden gebruikt als menselijk schild door de rebellen. Dat is overigens tegengesproken door inmiddels geëvacueerde Albanese burgers; zij zeggen de rebellen te zien als beschermers en ze ontkennen tegen hun zin in hun dorpen te zijn gebleven.

De nieuwe Macedonische minister van Defensie, Vlado Buckovski, zei gisteren geen snelle oplossing van het conflict in Macedonië te verwachten. ,,We moeten niet de illusie hebben dit conflict in een vloek en een zucht te kunnen oplossen.'

Vorige week kwamen de grote partijen in Macedonië overeen een regering van nationale eenheid te vormen. Daarop traden de oppositionele SDSM en de Albanese oppositiepartij PDP tot de regering toe. De regering van nationale eenheid telt op dit moment twee Albanese partijen, de PDSh en de PDP. Deze laatste partij, die zich steeds vaker opwerpt als spreekbuis van de rebellen, keerde zich lange tijd tegen deelname aan een regering van nationale eenheid, maar ging onder sterke druk uit binnen- en buitenland toch overstag.

De basis onder de regering van nationale eenheid is echter wankel; een geweldsoffensief tegen de rebellen zou de Albanese PDP kunnen doen besluiten uit de regering van nationale eenheid te stappen.

In Zuid-Servië, vlakbij de grens met Macedonië en Kosovo, veroverden Joegoslavische soldaten gisteren het dorp Oraovica dat afgelopen weekeinde was ingenomen door Albanese rebellen. Daarbij zouden veertien Albanese rebellen zijn gedood. De rebellen erkennen zich te hebben teruggetrokken. De vredesmacht in kosovo, KFOR, wil rebellen die Zuid-Servië verlaten en naar Kosovo komen, amnestie geven.

    • Yaël Vinckx