Toezicht op assurantie `verscherpen'

Het toezicht op financiële tussenpersonen moet worden verscherpt. En bemiddelaars, onder wie de 23.000 geregistreerde assurantietussenpersonen, die regels hebben overtreden moeten worden uitgesloten van hun vak.

Dat stelt de Raad van Financiële Toezichthouders (RFT), waarin de Nederlandsche Bank (DNB), de Stichting Toezicht Effectenverkeer en de Pensioen- en Verzekeringskamer samenwerken.

Op dit moment is het toezicht in handen van de Sociaal Economische Raad (SER), maar dat toezicht beperkt zich voornamelijk tot een registratieplicht.

De RFT wil het toezicht naar zich toe trekken en zal minister Zalm van Financiën daarover vóór de zomer nog adviseren.

Dat zie DNB-bestuurder A. Schilder gisteren in een toelichting op het gisteren verschenen jaarverslag van de RFT.

Schilder omschreef de huidige situatie als een ,,grote leegte'. De RFT wil een centraal register gaan bijhouden en de kwaliteitseisen voor tussenpersonen verscherpen.

De SER, die totnutoe het toezicht houdt, reageerde vanochtend verbaasd op de plannen van de RFT.

,,Het is natuurlijk een proefballonnetje dat opgelaten wordt. Prematuur. [Minister] Zalm heeft vorig jaar nog voorgesteld om de SER over deze complexe materie advies te vragen. Ik ben de eerste geweest die suggereerde om zo'n centraal register op te zetten, maar dan wel in samenwerking met de SER', aldus H.J. de Meij, hoofd Vestigingswetten van de SER.

De afdeling Vestigingswetten is op basis van de Wet Assurantiebemiddelingsbedrijf belast met de registratie van tussenpersonen.

De RFT wil ook dat er nadrukkelijker wordt gekeken naar de verantwoordelijkheden van verzekeraars die tevens grootaandeelhouder zijn van tussenpersonen. ,,Zij hebben ook hun verantwoordelijkheden. Het mag niet zo zijn dat outsourcing (uitbesteding, red.) leidt tot uitholling van toezicht', aldus D. Witteveen, voorzitter van Pensioen- en Verzekeringskamer.

De afgelopen maanden zijn verschillende tussenpersonen in opspraak geraakt en failliet gegaan. Een van de bekendste voorbeelden is de Bouwman Groep, waarvan Aegon grootaandeelhouder is. Deze intermediair bleek zonder de benodigde bankvergunning vermogens van particulieren te beheren en ging vorig jaar november failliet.

Inmiddels overweegt een groep gedupeerden Aegon aansprakelijk te stellen voor hun schade van 5,6 miljoen gulden. De verzekeraar uit Den Haag weigert de schade te vergoeden.

Gerectificeerd

Aegon

In het artikel Toezicht op assurantie `verscherpen' (in de krant van woensdag 16 mei, pagina 19) staat dat Aegon grootaandeelhouder van de (failliete) Bouwman Groep is. Dit is onjuist. De Bouwman Groep is een onafhankelijke tussenpersoon.