Stroom voor Californiërs 40 tot 50 procent duurder

De elektriciteitsrekening voor Californiërs gaat vanaf 1 juni met vele tientallen procenten omhoog. Gisteren heeft de Californische toezichthouder in meerderheid daartoe besloten.

De stroomtarieven voor de verbruiker, die de afgelopen vijf jaar kunstmatig laag waren gehouden, worden weer in overeenstemming gebracht met de groothandelsprijzen die de distributiebedrijven moeten betalen.

De tarieven voor elektriciteit gaan – exclusief belastingen – met 50 procent omhoog voor industriële grootverbruikers, en met 36 tot 41 procent voor kleinere bedrijven. Huishoudens zien hun tarieven met 47 procent stijgen.

De vijf leden van de toezichthouder (Public Utility Commission), die benoemd worden door de gouverneur en bestaan uit Republikeinen en Democraten, waren zoals verwacht politiek verdeeld over de maatregel: de beslissing de tarieven drastisch te verhogen werd met drie tegen twee stemmen genomen.

Dit jaar moeten de tariefstijgingen 5 miljard dollar extra in het laadje brengen van de twee grote, noodlijdende energie-distributiebedrijven in Californië. Wegens de prijsbevriezing hebben beide bedrijven in totaal zo'n 11 miljard dollar aan schulden opgebouwd. Met het extra geld kunnen de twee bedrijven hun leveranciers weer betalen. In 1996 werd in Californië een dereguleringswet van kracht die de energiesector aan de rand van het faillissement bracht en de staat dit jaar in een acute elektriciteitscrisis stortte. Volgens de wet moesten de consumenten worden beschermd door bevriezing van de stroomtarieven, terwijl de groothandelsprijzen geheel vrij werden gelaten en afhankelijk werden van vraag en aanbod.