Strafvermindering journalist Iran

Een hof van beroep in Teheran heeft gisteren een gevangenisstraf van tien jaar, uitgesproken tegen de kritische Iraanse journalist Akbar Ganji, in hoger beroep verminderd tot zes maanden. De uitzonderlijke strafvermindering betekent dat Ganji, die sinds vorig jaar in de gevangenis zit, binnenkort vrij komt.

Ganji werd in januari door de door conservatieven gedomineerde Revolutionaire Rechtbank veroordeeld tot tien jaar cel, gevolgd door vijf jaar interne verbanning. Hij was schuldig bevonden aan een reeks delicten, waaronder `het schaden van de nationale veiligheid', `het bezit van hoogst vertrouwelijke geheime regeringsdocumenten' en `het beledigen van de autoriteiten'. Hem werd ook verweten te hebben deelgenomen aan een conferentie in Berlijn, georganiseerd door de Duitse Groenen. Deze conferentie was volgens de Iraanse conservatieven ,,anti-islamitisch'' en schaadde Irans nationale veiligheid.

Ganji suggereerde eerder in een reeks artikelen dat hoge conservatieven in de islamitische establishment opdracht hadden gegeven voor de moord op intellectuelen en schrijvers met afwijkende meningen. Bij zijn proces in januari was de 45-jarige Ganji nog opener dan hij in zijn artikelen was geweest. Hij beschuldigde Ali Fallahian, oud-minister van Inlichtingenzaken, en andere topfunctionarissen van de moorden en noemde daarbij ook de naam van Opperste Leider ayatollah Ali Khamanei. Fallahian - een van de kandidaten bij de komende presidentsverkiezingen - ontkende. Vanuit zijn cel schreef Ganji de huidige president, Mohammed Khatami, dat hij gevangen zat omdat hij de moord op dissidenten had onderzocht.

Het hof van beroep oordeelde Ganji slechts schuldig aan één van de aanklachten, het beledigen van de autoriteiten. Daarvoor kreeg hij een gevangenisstraf van zes maanden. De rest van de straf van tien jaar en de interne verbanning verdwenen.

De vrijspraak op de meeste aanklachten kan volgens waarnemers gevolgen hebben voor een verlichting van de straf van andere beklaagden die zijn beschuldigd van delicten waarvan ook Ganji was beschuldigd, vooral ten aanzien van het `schaden van de nationale veiligheid'.