Shell kibbelt over succes in Nigeria

Is het glas half vol of half leeg? Dat is de kern van het akkefietje tussen de Koninklijke/Shell Groep en het Britse zakenblad Economist over Shells sociale programma's in Nigeria.

De Economist schreef deze week dat minder dan een derde van de door Shell gefinancierde projecten in het Afrikaanse land zijn geslaagd. Shell ziet dat anders: 64 procent van de projecten zijn een gedeeltelijk of volledig succes. Is een gedeeltelijk succes een mislukking? Shell wil het verschil niet uitleggen.

In een fax aan het Britse weekblad zegt Shell dat de Economist ten onrechte schrijft dat het concern de uitkomst van het onderzoek naar de projecten verborgen wil houden. De percentages zijn terug te vinden in het laatste `People and the environment' verslag van Shell Nigeria.

Maar het rapport zelf is niet openbaar. Shell wil geen details geven over het succes van afzondelijke projecten. Het olieconcern vindt dat het met de publicatie van de resultaten toch al veel verder gaat dan de concurrentie.

De Economist schrijft dat het rapport duidelijk maakt dat Shell te veel projecten van bovenaf oplegt en eigenlijk de bevolking afkoopt met giften.

Shell is al sinds de jaren dertig aanwezig in Nigeria, maar kreeg zo'n 10 jaar geleden problemen met zijn imago. Het moest halsoverkop enige olievelden verlaten in 1993 na toenemende vijandigheid van de lokale Ogoni-bevolking, die Shell verantwoordelijk hield voor milieuvervuiling en compensatie wilde voor de gewonnen olie.