Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de eindexamens en reacties van docenten en leerlingen op het eerste officiële eindexamen voor het vwo sinds de invoering van het studiehuis. Verder zegt Hans

Beckers, directeur van de stichting Humanitas, dat de vraag naar euthanasie bij bejaarden afneemt als ze in een gezellig bejaardentehuis zitten. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over het spierversterkend middel nandrolon dat wellicht door de voetballers Davids en De Boer is gebruikt. Verder een apparaat waarmee mensen met een hartaanval het leven kan worden gered maar door de wet wordt verboden. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Onder meer aandacht voor het feit dat de nieuwe eurobiljetten in tien verschillende landen zullen worden gedrukt. Dat betekent dat er verschillen in kleur en afmetingen zullen ontstaan die valsemunters alleen maar toejuichen. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Werelden: Ons huis in Havanna. Over de emotionele terugkeer van de eigenzinnige 68-jarige Amerikaanse Sylvia Morini naar haar geboorteland Cuba. Ze woonde daar tot de machtsovername van Fidel Castro. Na 37 jaar ballingschap in de VS keert ze terug voor een `sentimental journey'. Terug in de VS begint ze een persoonlijke kruistocht tegen het handelsembargo van de VS tegen Cuba. Ned.1, 22.44-23.36u.

Bewogen leven. De zwangere Alison uit het Engelse Brighton werd zelf zonder armen en benen en met een misvormd lichaam geboren. Hoe kan een alleenstaande vrouw zonder armen en benen voor een baby zorgen? Afl.: Alison's baby. Canvas, 22.50-23.50u.

Alles ist möglich. Over de ethische omschakeling in de Duitse politiek ten aanzien van het klonen en genetisch manipuleren. ARD, 23.30-0.15u.

The Oklahoma bomber. Over de aanslag van Timothy McVeigh in 1995 op een overheidsgebouw in Oklahoma City waarbij 168 mensen omkwamen. BBC1, 23.40-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Entertainer Paul de Leeuw gaat in op vragen over zijn werk en zijn cover met het duo Bassie en Adriaan van de Queen-klassieker Bohemian Rhapsody. Ned.3, 21.22-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Gijs de Vries. De Nederlandse groep De Dijk treedt op. RTL4, 22.45-23.45u.

Tussen hemel en aarde. Schrijver, dichter en acteur Ramsey Nasr praat over zijn jeugd, Rotterdamse moeder en Palestijnse vader. Hij bezoekt regelmatig de Westelijke Jordaanoever en Jordanië om er theatersolo's te spelen. Ned.1, 23.36-0.14u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag uit Dortmund van de finale tussen het Spaanse Alavés tegen Liverpool voor de UEFA-Cup. De analyse komt van Hans Kraay. Ned.2, 20.25-22.57u.

Kendo's Gruelling Challenge. Over de ultieme uitdaging in de aloude zwaardvechtkunst Kendo waarbij duizenden zwaardvechters met elkaar de strijd aanbinden om de hoogste plaats in deze discipline. NGC, 23.00-24.00u.

Studio sport, na elven. Terugblik op de UEFA-Cupfinale en gesprekken met langeafstandszwemster Edith van Dijk en bondscoach van de schoonspringers Edwin Jongejans. Ned.2, 23.00-23.45u.

FILM

L'affaire des poisons (Henri Decoin, 1955, Frankrijk). Historisch melodrama over zwarte magie en gifmoord aan het hof van zonnekoning Lodewijk XIV. Met Danielle Darrieux, Viviane Romance. TV5, 18.15-20.00u., zwart-wit.

Raid on Rommel (Henry Hathaway, 1977, VS). Onbeduidend quickie met Richard Burton als een Brits officier die in het Noord-Afrika van de Tweede Wereldoorlog krijgsgevangenen bevrijdt en Tobroek belegert. Wolfgang Preiss speelt Erwin Rommel. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Sea of Love (Harold Becker, 1989, VS). Met Al Pacino en Ellen Barkin. Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Private School (Noel Black, 1983, VS). `Pikante' tienerkomedie speelt op een meisjesinternaat. Bijrollen van Matthew Modine en Sylvia Kristel. Yorin, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Oscar (John Landis, 1991, VS). Mislukte Amerikaanse remake van gelijknamig Louis de Funès-vehikel (Edouard Molinaro, 1967). Sylvester Stallone voldoet slecht in komische rol van Italiaanse gangster die tijdens de drooglegging wanhopig probeert respectabel te worden. Ook met Ornella Muti. V8, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Air America (Roger Spottiswoode, 1990, VS). Minder geslaagde poging om van Amerika's Vietnamverleden een actiekomedie te maken. Mel Gibson als sensatie-beluste piloot die in opdracht van de CIA heroïne smokkelt. Met Robert Downey jr. als zijn geweten. V8, 22.20-0.10u., onderbroken door reclame.

On an Island with You (Richard Thorpe, 1948, VS). Op zwemidool Esther Williams toegesneden MGM-muscial. Marineofficier Peter Lawford wordt verliefd op filmster tijdens opnamen in Stille Zuidzee. Inboorlingen saboteren hun vliegtuig. ARD, 1.20-3.05u., nagesynchroniseerd.

. War and Peace (King Vidor, 1956, VS/Italië). Veldslagen en hoofdrol van Audrey Hepburn zijn belangrijkste troeven van fragmentarisch epos naar Tolstoi's klassieker, dat onder heet te doen voor Russische verfilming uit 1967. Ook met Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman, John Mills. Morgen, SBS6, 13.10-15.10u., onderbroken door reclame.

A Lady Takes a Chance (William A. Seiter, 1943, VS). Romantische komedie waarin Newyorkse kantoorjuffrouw Jean Arthur valt voor robuuste rodeo-kampioen John Wayne. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u., zwart-wit.